Благоевградчани на бунт срещу мръсния въздух

Петиция срещу мръсния въздух ще бъде първата голяма инициатива на новото Гражданско сдружение „Спаси Благоевград”, което бе създадено в Благоевград. Целта му е да генерира идеи на хората за развитие на града.

„Гражданите изразяват негативно отношение към замърсяването на околната среда – замърсени въздух и вода, старата техника за извозване на боклука, недовършеното депо за сепариране. Всичко това ще заложим в петицията – ще предложим директни стъпки за действия. Ако хората одобрят идеите, то петицията ще бъде внесена в общинския съвет”, заяви общинският съветник Калоян Ханджийски, който е част от сдружението.

„Спаси Благоевград” няма да бъде регистрирано юридически, то ще функционира единствено като гражданска инициатива, в която може да участва всеки, независимо от партийна принадлежност и убеждения. Главната задача е да се събират добри идеи за града. Тези, които имат достатъчна обществена подкрепа, ще бъдат внасяни в общинския съвет за обсъждане и за последващо реализиране.

„Смисълът на сдружението е по най-демократичния начин да функционира като такова, затова няма да бъде регистрирано юридически. Това е желанието на болшинството. Ще се направи един модерен сайт със страница в социалните мрежи и там ще се генерират идеи от обществото и гражданите. Всичко това ще бъде от изключителна полза за града. Ще се чуе гласът на обществото, което по някакъв начин към момента е заглушен”, уточни Ханджийски.

Той увери, че няма да бъде позволено сдружението да се политизира. „Аз не бих участвал в сдружение, което ще прерасне в политически проект. Това няма да се случи със сдружението, то няма да стои близо до политически формации. Затова всички хора, които и в момента членуват в него, са изключително разнородни. Има и от БСП, и от десницата, зелени, центристи, форматът е отворен, може да дойде всеки гражданин. Ще заставаме зад обществени каузи и ще бъдем коректив на местната власт”, допълни общинският съветник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене