Ексклузивно! Трите тайни които не знаем за Бербатов!

Димитър Бербатов – най-добрият български футболист, стана на 33 години на 30 януари 2014 г. Митко влиза в Христова възраст, след като измина пътя от стадион „Христо Ботев“ в Благоевград до шампион и голмайстор във Висшата лига на Англия. За него е изписано много.

По този повод в медийното пространство се появиха три истории, които се оказват съдбоносни за Димитър Бербатов.

  1. Димитър Бербатов е юноша на „Пирин“ (Благоевград), когато е отписан като ненужен от националния отбор на България в тази възраст. Става ясно, че момчето от провинцията няма как да пробие въпреки футболните си качества. Несправедливото отношение към Димитър вбесява баща му Иван Бербатов. Следва прочутият трансфер от „Пирин“ в ЦСКА, платен в натура с футболни обувки и топки. По това време треньор на юношеския национален отбор е Стойчо Стоев – настоящият наставник на „Лудогорец“. Стоев отива да гледа мач между юношите на ЦСКА и „Славия“, в който младите Димитър Бербатов и Благой Георгиев правят истински фурор. Стоев моментално взима Бербо и Благо в националния и ги налага в тима. Така започва кариерата на Димитър Бербатов с фланелката на България, която завършва като рекордьор по голове за държавния тим. Попаденията на Димитър са общо 48, втори е Христо Бонев с 47.
  2. Бербо е бил спряган за разменна монета в голям заем на Любослав Пенев към Васил Божков по времето, когато Ел Голеадор е президент на ЦСКА.

През 1999 г. Пенев поема клуба от Илия Павлов, но няма необходимите средства, за да го издържа, и дължи пари на бизнесмена Васил Божков. Пенев изпитва сериозни затруднения да върне сумата, когато наближава уговореният срок. Любо очаква транш от „Лече“, където е пратен да играе Красимир Чомаков. Италианците отказват да дадат парите. Готови са да върнат Чомаков. Склонни са да извадят солидна сума, само ако вместо Краси, получат Димитър Бербатов. Митко не желае да подпише с „Лече“, но му е дадено да разбере, че има много начини да промени мнението си. Намекнато е, че част от методите няма да бъдат никак приятни за футболиста. Близки на Бербатов започват офанзива по друг негов трансфер в чужбина, който се оказва успешен. Нападателят подписва с „Байер“ (Леверкузен).

  1. След като от „Пирин“ (Благоевград) Бербатов отива в ЦСКА, той играе както за юношите, така и за първия състав на „армейците“. Изявите му при мъжете невинаги са убедителни. В някои от срещите Бербо е блестящ и разпилява защитата на съперниците. Но в други е незабележим на игрището. От ЦСКА сериозно обмислят да пратят Бербатов в провинциален отбор, където да се обиграва. Вариант №1 е „Миньор“ (Перник), който минава за приятелски настроен към „армейците“. Подобна е практиката с много други талантливи младежи в ситуацията на Бербатов. Най-често тези футболисти си тръгват от провинциалния тим, в който са запратени, с тежки контузии и посърнали мечти. Бербо успява да избегне тази участ. Отива в Германия, където пътят към.

 

Вестник  “ Топ Преса “ 30

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене