Без категория

ВСС възропта публично за обвиненията покрай присъдата на Цветанов

ВВС

Снимка: Иван ГРИГОРОВ

Висшите магистрати са възмутени: Не може политическа обстановка да рефлектира върху съдебната власт

ВСС коментира изявленията за оказан натиск върху съдебния състав, постановил осъдителна присъда срещу заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. От институцията разпространиха становище до обществеността, в което изразяват възмущение от изказаните мнения.

С Т А Н О В И Щ Е

Във връзка с публични изявления на представители на ръководството на политическа партия ГЕРБ за оказан натиск върху съдебния състав, постановил осъдителна присъда срещу заместник-председателя на партията Цветан Цветанов, заявяваме следното:

Висшият съдебен съвет намира за недопустимо изострената политическа обстановка за пореден път да рефлектира върху независимата съдебна власт чрез опити тя да бъде въвлечена в спорове между политически субекти. Не приемаме неподкрепени с факти и доказателства обвинения, че в правораздавателната си дейност съдът или прокуратурата се поддават на външен натиск. В случай, че направилите такива изявления разполагат с конкретни данни за оказано влияние върху съда, те са длъжни да ги предоставят на компетентните органи и на Висшия съдебен съвет.

Висшият съдебен съвет няма основание да се съмнява в безпристрастността и професионализма на българския съд, защото с цялостната си дейност той е доказал, че е стожер на законността. Съдиите в България имат право да постановяват своите актове спокойно, без страх от намеса в независимостта си и без да са подлагани на публични унижения чрез коментари, засягащи тяхното професионално достойнство.

Висшият съдебен съвет за пореден път напомня на представителите на останалите власти, че безпочвеното атакуване на авторитета на съдебната власт не е в полза на обществото и на държавата като цяло.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене