Ученици от Благоевград събират капачки за братята Станислав и Илиян Ильовски

капачки

Кампанията „Капачка по капачка – надежда за по-добър живот” за двамата братя от Симитли с вродена детска церебрална парализа влезе и в няколко благоевградски училища. От близо месец деца и младежи от основни училища и гимназии в Благоевград събират пластмасови капачки в помощ на Станислав и Илиян Ильовски. Двете момчета са с вродена детска церебрална парализа. На двамата братя им предстоят редица операции за облекчаване на двигателните им възможности. С „Акция капачка” се осигуряват средства, необходими за лечението на двете млади момчета. В Симитли вече предадоха 2 тона и 300 кг. и кампанията продължава.
Благородната инициатива е „влязла” в училища в Благоевград по различен начин, някъде и случайно.
В Благоевградска професионална гимназия, например, от близо месец учениците събират капачки. Там вече са напълнили две чанти. Инициативата тръгнала от деца от град Симитли, които учат в Благоевградска професионална гимназия. Найлонови кесии, които събират пластмасови капачки има в няколко класни стаи, като най-голямата е в стаята на VIII „а”, от където стартирала „Акция капачка”. Днес осмокласникът Кристиян Филипов, на път за вкъщи, е занесъл събраното до момента количество капачки в общината в Симитли, където е един от пунктовете за събиране на капачки в помощ на Илиян и Станислав от Симитли.
В кампанията са се включили и седмокласници от IX Основно училище, където също от няколко седмици събират пластмасови капачки.
Във Второ основно училище „Димитър Благоев” в Благоевград пък деца учредиха Инициативен комитет за провеждане на благотворителни кампании. Председател на комитета е 13-годишната Жана Марянова. От днес, почетен член на комитета е и директорът на училището Христо Манчев. Децата от VI „б” клас му връчиха официална покана за членство в комитета. Като идеята на децата е, водени от съпричастност, съчувствие и желание да помогнат на човек в беда, да се ангажират в различни инициативи с благотворителна насоченост.
Как се е създал инициативният комитет?
Младата госпожица Жана Марянова разбрала случайно за кампанията Cap project, която събира средства в помощ на двама братя с двигателни затруднения от Симитли. Жана споделила със съучениците и с класния ръководител и само за 2-3 дни успели да съберат голяма чанта с капачки. „Инициативата за събиране на капачки бързо обхвана цялото училище. Жана каза на нас, аз споделих с мои колеги… получи се като предай нататък. А днес вече и директорът на училището е част от инициативния комитет. Защото вярваме, че с неговото присъствие ще имаме и по-голям успех, ще намираме опора и подкрепа в провеждането на различни благотворителни инициативи”, казва Светла Борисова, класен ръководител на VI „б” клас, от чиято стая е тръгнала кампанията във Второ основно училище. Активно в кампанията тези дни са се включили и II “б” клас. Днес, преди госпожата да раздаде бележниците на завършилите вече второкласници, от инициативния комитет им връчиха благодарствена грамота за жеста им за подпомагане на кампанията в подкрепа на двамата б
ратя с вродена детска церебрална парализа Илиян и Станислав Ильовски от Симитли.
От комитета с грамота отличиха и III „в” клас, които пък за Баба Марта са плели и продавали мартенички, а средствата са дарили на потребителите на Дневния център за временно настаняване в Благоевград.
Акция „Капачка” продължава във Второ основно училище до края на учебната година. И след това, категорична е Жана Марянова, председател на Инициативния комитет за провеждане на благотворителни кампании.

struma.com

капачки 1

капачки 2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене