В неделя е Петковден! Християни и мюсюлмани сядат за 12-та година на обща трапеза на храмовият празник на местната църква „Света Параскева“ в Скребатно

Трескава подготовка  тече в гърменското село Скребатно. В неделя  в селото за 12-та поредна година ще бъде отпразнуван храмовият празник на местната цълква „ Света Параскева“ а на голямата трапеза да хапнат от вкусният и осветен курбан за здраве и късмет по традиция ще седнат заедно християни и мюсюлмани.

Две агнета ще бъдат заколени за курбана на храмовият празник на църквата „Света Параскева“ в селото . Очакват се да пристигнат отново и традиционните гости от Благоевград ,от Сдружение „ Ние жените“ водени от сърцатата Здравка Чимева които  почти всяка година  на този ден са в Скребатно и празнуват заедно с местните жители и многото гости от гърменско и региона,  съобщи за Топ Преса чаровната кметица на Скребатно Даниела Пидева . Традиционно на Петковден в църквата „Света Параскева“ се черкуват и възрастните жени от село Балдево за които кмета на селото Илиана Гюрнева организира специален превоз и заедно с тях присъства както на литургията в храма така и на празника който продължава на площада до късният след обяд.

 Жените от благоевградското сдружение на християнският празник „Петковден“ всяка година помагат с финансови средства на църквата за да бъде отпразнуван подобаващо празникът защото той се смята за символ на  обединението и взаимното уважение  между християни и мюсюлмани.

В същност , храмовият празник на църквата „Света Петка“ както я наричат всички в Скребатно и района е едно от най- хубавите събития които се случват всяка година в селото . В него повечето жители са мюсюлмани и макар  малко християните в Скребатно на храмовият празник на местната църква се събират всички заедно за да си засвидетелстват взаимно уважение към общите традиции които от векове жителите на Скребатно празнуват заедно без значение от религиозната си принадлежност .

Преди 12 години започналата да се руши църква „Света Петка“ в гърменското село Скребатно събра представителките на „Ние жените“ –Благоевград и местните жители които помогнаха със събрани средства и доброволен труд да бъде направен основен ремонт на храма от двора на който като на длан се открива невероятна гледка .

Църквата „Света Параскева“ в село Скребатно е построена през 1835 година .Тя е една от най- старите църкви в Неврокопската епархия .Изографисана е от известните бански зографи Молерови . Всяка година храмовият празник на светата обител в Скребатно се превръща в празник на селото и родов събор на  местните хора и техните потомци .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене