ОУ „Св. Иван Рилски“ в Перник стана на 115 години

С емоционално изпълнение на химна на ОУ „Св. Иван Рилски“ започна тържествения празник на училището. Тази година учебното заведение чества 115 години от създаването си.

Гости на юбилейния празник, който се състоя в Двореца на културата, бяха кметът на Перник Вяра Церовска и зам.-кметът Севделина Ковачева, зам.-министърът Петър Николов, областният управител Ирена Соколова, Адрианополският епископ и игумен на Рилската света обител Негово Преосвещенство Евлогий, председателят на Съюза на българските учители Янка Такева, общински съветници, директори на училища, учители и бивши възпитаници.

С дар пред празнуващите застана Негово Преосвещенство Евлоги, който с молбата за здраве и благоденствие от свое име и от името на българския патриарх Неофит предостави на училището картина на Рилския манастир.

Всички учители и ученици бяха приветствани по повод празника от кмета д-р Вяра Церовска.

„Ние винаги си оставаме ученици, ученици на тези, които могат да дават познания и всеотдайност. Ученици на тези, които уверено водят всеки един от първата буквичка, до най-голямата ценност в познанието за науката. Свободата да знаем и умението да можем. Затова и първият ми поздрав е към вас , уважаеми учители. А вие ученици на това прекрасно училище, ученици на хората, които всеки ден се раздават за вас и уверено ви водят по пътя на науката – бъдете здрави, усмихнати и щастливи. Това, което научавате един от друг и носите в сърцето си редом с най-любимите си хора – учителя, с когото сте тръгнали, училището, в което се срещнали с буквичката“А“, града от който сте отраснали“. С тези думи се обърна към учителите и учениците кметът Вяра Церовска.

Градоначалникът изказа специална благодарност на министъра на образованието Красимир Вълчев за отношението , което има към града и училищата. Тя връчи реплика от сребърния пръстен печат на цар Петър, открит на крепостта „Кракра“. Той беше приет от зам.-министъра на образованието Петър Николов.

Приветствие към учениците отправи и директорът на училището Бойко Свиленов, който припомни важни исторически факти за учебното заведение.

Присъстващите в залата имаха възможността чрез фотоси да проследят развитието и успехите на пернишкото училище, да видят обновените кабинети, както и снимки от училищния живот на деца и преподаватели.

Празникът завърши със спектакъла „Това е България“ на ансамбъл „Българе“. /ZaPernik.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене