Без категория

Засекретяват третото дело срещу Цветан Цветанов

655-402-cvetan-cvetanov-niama-chasten-gdbop

Делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за незаконно подслушване бе засекретено и ще се гледа при закрити врата. То беше отложено за 3-ти юли. Преди заседанието на съда тази сутрин стана ясно, че един от бившите директори на СДОТО Цветан Иванов е подал молба за отлагане, тъй като малко по-късно днес е на хемодиализа, предаде БНР.

Заедно със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и Иванов пред съда са изправени и други двама бивши шефове на СДОТО – Сергей Кацаров и Камен Иванов. Те отговарят за това, че заради липсата на контрол, са били създадени предпоставки български граждани да бъдат подслушвани.

Около делото вече се очертават няколко казуса заради секретността. Адвокатите поставиха въпроса за достъпа до разпита на свидетелите, които са засекретени – те не могат да ги изнасят от секретното деловодство, поради което се оказват в неравнопоставено положение. Друг аспект е как съдът ще положи усилия да бъде опазена самоличността на свидетелите, които ще дават показания по това дело.

Сред явните свидетели в съдебната зала днес беше бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

Трябва да бъде разпитан и бившият служебен вътрешен министър Петя Първанова, но всичко това ще става по-нататък на закрити заседания.

Вчера Цветанов бе осъден на 4 г. затвор за това, че не е разрешил подслушване. Той заяви, че има натиск върху съда и „поръчана присъда“. Днес поясни, че има предвид само конкретния съдебен състав.

Подобно на адвоката си Ханс-Петер Ул, ексминистърът се позова на треперещите ръце на съдия докладчика Тони Гетов, което според него подсказвало, че не е убеден в присъдата, която чете. По думите му натискът, който е бил указан на съдията, е чисто политически.

На 26 май СГС оправда Цветанов по обвинение за длъжностно присвояване.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене