106 години свободна Горна Джумая

Правят историческа възстановка, шествие и тържествена сесия на Общински съвет за празника на Благоевград – 5 октомври.

Тържествата са за 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

В 9.30 часа е насрочена панихида за загиналите в борбите и за ознаменуване за свободата от османско иго. Ритуалът е паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински в двора на храм „Въведение Богородично“.

В 10.00 часа е празничното шествие, което тръгва от Съдебна палата и продължава до площад „Македония“.

Ученици, военен оркестър и много граждани се включват в издигане на националното знаме. Всички те се поклонят пред паметника на легендарния воевода Гоце Делчев.

Програмата продължава с ритуал на паметника на Македоно-Oдринското опълчение. В 11.30 часа в кв. „Вароша“, жителите и гостите на Благоевград ще станат свидетели на историческа възстановка „Илинденски камбани‘ с участие на Национално дружество „Традиция“.

В 17.00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“ започва тържествената сесия на Общински съвет – Благоевград и церемония по награждаване „Личност на годината“. От 19.00 часа ще бъде поставено началото на концерт на Първи фолклорен танцов фестивал „Ритми и багри“.

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на река Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене