Ще намигне ли ГЕРБ в Гърмен на Ахмед Башев за местния вот?

В община Гърмен настана време разделно в политиката година преди изборите за местна власт. ГЕРБ на висок глас „изпя” „Развод ми дай” на настоящия кмет Минка Капитанова. Хората на общинския лидер на управляващата страната партия – Верхад Ислямов, с официална декларация оттеглиха доверието си от общинския управник. Те припомниха, че благодарение на тяхната подкрепа Капитанова успя да спечели като независим кандидат оспорвания местен вот на балотажа срещу кандидата на ДПС и бивш дългогодишен кмет – Ахмед Башев. Разводът между ГЕРБ-ерите и сегашния управник бе толкова категоричен и необратим, че партия ГЕРБ дори оттегли от общинското ръководство своя заместник-кмет.

Гневът на хората на Бойко Борисов в Гърмен бе предизвикан заради връщането на Минка Капитанова на бял кон в ДПС, макар че тя никога не е изключвана от партийните редици, но бе в немилост няколко години. Сега обаче тя отново е част от ДПС. Случайно или не, но преди няколко месеца осем общински съветници вкупом зарязаха досегашните си партии и граждански сдружения, за да пристанат на Движението за права и свободи.

Всички тези процеси на практика са начало на предизборните маневри в малката община, където от години ГЕРБ се мъчи да превземе кметския стол. След разочарованието от Минка Капитанова на дневен ред е търсенето на нов кандидат, който ще има силите да се изправи срещу ДПС. Това никак няма да е лека задача. Те обаче са готови и на компромиси само и само да натрият носа на Капитанова и да направят невъзможен за нея следващ кметски мандат.

В Гърмен не е тайна, че предшественикът й и бивш депутат Ахмед Башев има амбицията да се включи в кметската надпревара догодина. Преди дни той официално обяви намерението си да се бори отново за кметския стол, на който бе от 1999 година до 2013 година. По ирония на съдбата точно той лансира за свой наследник на кметския пост заместничката си Минка Капитанова. Само няколко месеца по-късно между тях настъпи разрив, чиято кулминация бе на кметските избори през 2015 година, когато двамата се изправиха един срещу друг. Тогава Башев бе кандидат на ДПС, а Капитанова – независим кандидат.

Сега ситуацията е коренно различна – Капитанова е със силни позиции в ДПС, а Башев сякаш остана встрани от партийния живот.

Но няма да е изненада, ако ДПС заложи на съвсем нов човек. От месеци върви обновяване на партийните структури в Гърменско, в които се вливат нови и млади хора. Затова няма да е сензация, ако Движението за права и свободи издигне млад човек за кмет на община Гърмен. Това ДПС направи през 2015 година в община Белица със сегашния управник Радослав Ревански. Той управлява по съвсем нов и успешен начин малката община. А от нещо такова се нуждае и съседната община Гърмен.

В политиката се знае, че няма невъзможни неща. Че заради интересите на една личност или една партия може да се направят всякакви компромиси. Примерът с това, което се случва в управлението на държавата, е повече от красноречив. Затова в малката община с всеки изминал ден все по-често се коментира наглед невъзможната комбинация ГЕРБ-Башев. Хората на Верхад Ислямов вероятно са наясно, че за вота догодина ще им трябва силен играч, който е врял и кипял в тези неща и знае как се печелят избори. Горчивият им опит от Капитанова, която ги предаде, и от предишни избори, в които не успяха да се противопоставят на ДПС, ще ги амбицира още повече за вота през 2019 година. Те със сигурност осъзнават, че ако искат да спечелят управлението в Гърмен, ще трябва да заложат на сигурен кандидат. В момента от партийните им редици, поне в публичното пространство, никой не е дал индикация, че е готов и има сили и хъс да се изправи и да пребори ДПС догодина.

Ахмед Башев има зад себе си точно това – победа над ДПС, и то като независим кандидат за кмет през 2007 година.

В кметската битка може да се включи и представител на така наречените бунтари, които през 2015 г. организираха серия протести срещу ромските беззакония в община Гърмен. Тези хора също са разочаровани от Минка Капитанова, която не реши проблема с незаконните постройки в ромското гето, въпреки че това не зависи само от нея, а и от държавата.

Предизборните совалки вече започнаха в малката община, което пък обещава интересни и непредвидими избори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене