Държавната Агенция за бежанците отказа да приеме повторно молбите за закрила на Татяна и Анна, вчера е получен и ултиматума майката и дъщерята украинки да напуснат до месец България

Майката  и дъщерята  украинки  Татьяна и Анна  които живеят в Гърмен, при редовно сключен брак и законно съжителство с  руският гражданин Алексей Ноуменки са получили вчера  ултиматум  от отдел Миграция- Благоевград  в едномесечен срок да напуснат България. От друга страна Татьяна и дъщеря й Анна   са получили отказ от Държавната Агенция за бежанците да приеме  повторно молбите им за оказване на закрила и получаване на временен поне статут за пребиваване .

Тези факти днес,буквално взривиха фейсбук и десетки загрижени българи осъдиха подхода на двете институции .Ето и част от коментарите по случая  във фейсбук:

Tsvetana Dincheva-Е как така? Значи на мигранти дават гражданство всякакви а на тях НЕ и защо?

Антони Георгиев Как да се помогне? Можем ли да направим нещо, което да накара тези институции да променят срамната си позиция?

Valtcho Valev -Спешно да се обадят на вице президента. Нейн е прерогативът по тези въпроси и може с едно обаждане да отложи екстрадирането и после придвижването по придобиване на временно и после постоянно пребиваване у нас.Може с открито писмо тук,във фейса,на нейната страница.Ние ще ги подкрепим!!!!

Крася Савчева- Кой е тоя нормативен документ, който указва, че България е длъжна да приема всякакви мигранти, но не и от Украйна, където също има война и риск за хората?

 Украинската гражданка Татьяна Кондратюк и нейната дъщеричка Анна  преди 4 години избягали от бомбадировките и войната в Украйна и свили гнездо в  село Гърмен  обл. Благоевград  .С руският гражданин Алексей Науменко , който от 30 години легално живее  в България,Татьяна  сключила брак  и заживели заедно с детото й. Веднага задействали и процедурите за  осигуряването на постоянно пребиваване на  Татьяна  и дъщеричката й Анна,но ударили на камък.Институциите въпреки  съдебните дела,многото жалби и законният брак ,категорично отказват и до момента да дадат статут и закрила и на двете в България. Обяснението е ,че те трябва да се върнат в Украйна и от там в българското  посолство  да подадат документи за получаване на виза“Д“.

“ Да такъв бил законът . Татьяна и Анна трябва да отидат в Украйна и да подаде молба в българското посолство там ,после молбата ще бъде изпратена в България в отдел „Миграция „в Благоевград който пък ще реши дали да им издаде такова разрешение. След това от миграционният отдел в Благоевград ще изпратят разрешението обратно в Украйна и от там съпругата ми и детето ще могат да получат виза“Д“ която всъщност е разрешение за продължително пребиваване в България“ обясни процедурата Алексей Науменко . Той бе категоричен ,че в тази сложна и напълно излишна административна операция/врътка/ никой не може да гарантира сигурността на съпругата му и детето.

“Ако тя отиде в Украйна да подаде въпросните документи , просто ще я убият като предател и изменник , ще убият и детето“ заяви в прав текст Алексей който изобщо не крие притесненията си за съдбата на съпругата му и малката Анна ако трябва да се върнат в Украйна било то за да подават документи за временно пребиваване в България или  като ектрадирани лица каквато ще бъде съдбата им  след месец  ако институциите не направят компромис и решат проблева на семейството от Гърмен .

 Алексей разказа пред медията ни и за още живите страхове на съпругата му и  нейната дъщеричка от преживяното в Украйна преди да успеят да избягат .

„ При гръмотевици или хвърляне на пиратки ,по празници , когато аз не съм си в къщи двете бягат панически и се крият под стълбището в къщата ни в Гърмен мислейки, за бомбандировките и страховитата война в Украйна „споделя Алексей.

Иначе семейството живее  добре в Гърмен , малката Анна е ученичка и отличничка в средното училище в селото, а Алексей и Татьяна работят .

 В средата на май тази година в Гърмен, региона и страната бе организирана от представители на Алианс на гражданите за България“ и Фондация“ за подпомагане на жертви на престъпления и борба с корупцията“ акция под надслов „ Да спасим Татьяна и Анна  от украинската хунта“ . Организирана бе подписка ,предприети бяха редица законови мерки за запазване целостта на семейството и да бъде избегната грозящата ги екстрадация ,които действия на двете организации за жалост не дадоха резултати  .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене