Районен съд Гоце Делчев потвърди наказателното постановление срещу надупченият преди години с ловни съчми при бракониерски лов,Нилсен Лешков от Господинци

Районен съд  Гоце Делчев ,  на свое заседание преди дни потвърди  наказателното постановление  от 06.06.2018 г. на директора на Регионалната дирекция по  горите  в Благоевград , срещу Нилсен Нилсенов Лешков  от гоцеделчевското село Господинци който при акция на Регионалната дирекция  по горите през месец май  тази година е бил спипан  в бракониерски  лов с ловни кучета . Според разпоредбите  на  наказателното постановление 22 годишният бракониер от Господинци  е с няколко  обвинения за нарушения заради което му е отнет ловният билет  с регистрация в Разлог а сумата на наложената му глоба  е четирицифрена .

Решението на съда в Гоце Делчев подлежи на обжалване пред Благоевградски административен съд в 14-дневен срок от деня на получаване на съобщението и за двете страни.

Производството,в  Районен съд Гоце Делчев е  образувано по повод постъпила жалба от Нилсен Нилсенов Лешков на 22 години от Господинци  който обжалва  наложените му глоби и наказания  за бракониерски лов  чрез издадено срещу него  наказателно постановление на  06.06.2018 г.с правно основание чл.63 от ЗАНН.

Събраните по делото доказателства доказват безспорната вина  на спипаният от контролните горски органи Нилсен Лешков да бракониерства  който според установената фактическа ситуация по случаят , на  24.01.2018 г. излезнал на лов с ловно куче, като преследвал дивеч в района на м. „Сърба“ в землището на село Господинци.

За престъплението  бил подаден сигнал до горската охрана на РДГ –Благоевград  които предприели проверка в посочената им в сигнала местност. Там те намери джип с празна клетка за ловно куче и установили  в горската част лай  на кучета които гонят дивеч .

 Проследяването на бракониерството продължило  часове, и  около обяд на пътя се появил с джипа  Нилсен Лешков в който било и едно от ловните кучета които според свидетели били две .Във въпросният джип проверяващите не открили  убит или уловен дивеч или ловно оръжие, които явно били скрити при появата на  горската охрана .

При проверката се установило ,че 22 годишният  Лешков не притежава разрешително.Неговата регистрация като ловец  била в ЛРС Разлог  а извършваният от него лов бил по време на забрана за ловуване съобразно разпоредбите.

Така , на место е бил съставен протокол, а по късно и АУАН, които Лешков подписал и получил преписи.

При служебната проверка на АУАН и Наказателното постановление не са били  установени процесуални нарушения ,а  възраженията  на бракониера Лешков, че АУАН не е изготвен в негово присъствие и не му бил връчен са определени от съда като неоснователни .

 Опита  на младият бракониер от Господинци като защитна теза  да прокара версията , че той само  разхождал кучето изобщо не минала пред съдията  по делото тъй като в местността в която е бил заловен Лешков  няма полигон , или поне законен такъв за обучение на кучета, а свидетелите ясно са посочили , че са възприели гонка на дивеч от кучета.

 Обвиненията в потвърденото наказателно постановление от  Районен съд Гоце Делчев срещу 22 годишният Нилсен  Нилсенов Лешков от Господинци  са за :  неспазване на  изискванията на ЗЛОД . Ловувал е  и е извършвал лов без да притежава разрешително което е в разрез с чл. 84, ал.2, във вр. с ал.1 от ЗЛОД.

Според правилника и  разпоредбите, за престъпление  по смисъла на чл.43,ал.1 от ЗЛОД. се счита и преследването на дивеч с ловно куче като за  съставомерността на деянието не се изисква да има уловен или убит дивеч.

Сред обвиненията към бракониера е и това, че той е бил заловен да извършва лов  в забранено за това  време  което е ясно разписано в чл.54,ал.2 от ЗЛОД и приложение №4.

Наказанието- глоба  и отнемането на ловният билет   на нарушителя  е определено в установените в чл84,ал.2 от ЗЛОД и чл.94,ал.1 ЗЛОД размери, поясниха юристи от РДГ Благоевград .

Припомняме ,че преди 4 години в края на май 2014 г.тогава ,17-годишният Нилсен Лешков  бе прострелян  от ловци бракониери в местността „Лозята“ край  Господинци.

 Попадналите високо в крака на момчето сачми от ловното оръжие бяха две  като едната бе извадена от хирурзите в МБАЛ „Иван Скендеров”в Гоце Делчев , но втората която бе  опасно заседнала близо до слабините му бе извадена от специалисти хирурзи в болница  в Благоевград. Часове по-късно полицаите заловиха стрелците Ведат Пилев на 32 години, и 20-годишният Мехмед Воруков, и двамата също от Господинци. Срещу тях бе образувано  досъдебно производство.

По тази причина  същата година Нилсен Лешков пропусна абитуриенският си бал,  а  слуховете които и до днес битуват в Господинци са, че той и тогава е бил част от бракониерска хайка която попаднала на друга конкурентна такава  и се стигнало до престрелка .Хора от Господинци споделиха,че  фамилията Лешкови в тяхното село наред с бащата и синовете  се занимават от години само с бракониерство. Те са преселници в Господинци от разложкото село Филипово  тъй като бащата се оженил за жена от гоцеделчевското село .

Местността „Лозята“  в землището на гоцеделчевското село Господинцие  е известна като свърталище бракониери извършващи целогодишно  незаконнен лов и гонки ,там са  заловени и други бракониери.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене