Левон Хампарцумян с горещ коментар: Има ли опасност от нова криза и голям скок на цените, изстрел в крака ли е ударът по богатите

Това, че кредитите поскъпват, означава, че има кой да ги купи. Става дума за съвсем малки проценти. По-тревожно за икономиката би било обратното. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян.

Ние сме в шизофренична ситуация – казваме, че сме най-бедните, но, когато има процеси, при които се вдигат цени…има цели сектори в които растат заплатите и имаме растяща икономика. Факт е, че имаме процеси в света, които водят до това енергоносителите да поскъпват, коментира пред бТВ той.

Наивни усилия нарече той призива към търговците да продават без печалба хляба. Търговецът намира начин да си компенсира загубата по други начини. Венецуела, примерно има централизирано държавно управление на цените и вижте какво е там, допълни Хампарцумян.

На един пазар като Германия заплатите са много високи, а цените на храните са по-евтини от България. Но пък, ако вземете цени на жилища, данъци, ще видите, че те получават публични услуги на много високо ниво, но плащат и съответните данъци за това. Наивно е да искаме скандинавско ниво на услуги с тези данъци от 10%. Друг е въпросът за какво се харчат парите от данъци. Общественият договор е, че ние слагаме в една шапка пари и управляващите ни връщат здравеопазване, образование и т.н. Но ако се харчат за неработещи камери на пътя и вълнообразни магистрали не е най-добрият договор, коментира банкерът. А идеята да ударим богатите е да си стреляме в крака, смята банкерът.

На въпрос очаква ли ни нова криза той посочи, че световната икономика е циклична и сега сме във възходящ етап след кризата от 2008 г. Дали ни очаква криза или процес на постепенен спад, или частично забавяне, това никой не може да каже. Кризите затова са кризи, защото не се предсказват като хората. Експертите имат обяснение за кризите след като те се появят. От тази гледна точка ние трябва да наредим нещата си по-добре, а имаме много устойчив ръст, та дори и да има забавяне в света и наченки на криза ние да страдаме по-малко от нея, заяви гостът в студиото.

Запитан за консолидация в банковия сектор, той коментира, че такава тече и в момента. Заради големите регулативни разходи от гледна точка на различни изисквания към капитала и изследване на клиентите, както и мерките срещу пране на пари, има едни постоянни разходи, които и малките, и големите трябва да ги правят. Има икономически предпоставки да се очаква окрупняване. Не е казано, че ще стане утре. Но тук говорим и за най-големите европейски банки, заяви още Хампарцумян.

pik.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене