Михаил Константинов: 12 октомври е прекрасна дата за предсрочни избори

Михаил Константинов

„Атака“ е в явна катастрофа, смята професорът

Случилото се миналата неделя са едни средни избори, без феноменален успех. Така пред bTV математикът проф. Михаил Константинов коментира резултатите от евровота. „БСП и ДПС са с равен резултат – по около 400 000 всеки път. ГЕРБ трупа избиратели. Атака е в явна катастрофа. Същото се наблюдава и в НДСВ. Класическата десница е малко неутрална. Това е, това са едни средни избори”, заяви Константинов. Според него предсрочен вот е неизбежен сценарий. „Мисля, че 12 октомври е една прекрасна дата за предсрочни избори“, каза той.

Според него бъдещият парламент ще бъде объркан и не много стабилен, тъй като ще има необичайна конфигурация заради появата на новите политически субекти.

„С резултатите от 25 май влизат не само „България без цензура”, но влиза и АБВ на г-н Първанов, който прескача четирипроцентната бариера. Комбинациите стават много и не е толкова важно как точно ще се нагласят, а важно е този нов парламент да работи. Този, за съжаление, е блокиран”, заяви Константинов.

Той посочи ГЕРБ като мандатоносител в новия парламент и отбеляза, че са възможни всякакви комбинации с останалите политически сили. По думите му няма нищо лошо в това в едно дясно или дясноцентристко управление да има коригираща лява формация.

Според Константинов в момента ключът към оставка на кабинета е в ръцете на ДПС. „Ситуацията при ДПС е деликатна, защото, ако те дълго крепят това управление, рискуват да се сгромолясат по тежък начин. В България я няма тази хубава традиция, докато си на власт да предизвикаш избори, не им се изпуска кокалът”, допълни той. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене