Кметът Камбитов: Комисия обследва сградата на мола

Експерти извършват обследване на сгладата на мола в центъра на Благоевград след инцидента с падналата фасада от силния вятър в понеделник привечер. „Имахме среща с концесионер, с изпълнител, с представител на надзора. Нямаше само представител на застрахователното дружество. Фактите са ясни, инцидентът е повече от неприятен. Едиственото хубаво нещо е, че няма жертви, защото можеше да бъде много по-лошо”, каза кметът на община Благоевград – д-р Атанас Камбитов.

Той уточни, че оттук насетне концесионерът има ангажиментите, отговорностити, заедно с изпълнителите, да направят експертиза, да се видят точно какви са причините и максимално бързо да се отстрани и възстанови фасадата. В момента вече започват да почистват района там, където може и е безопасно. След това поетапно започва възстановяване на фасадата. Камбитов каза, че на първо четене причината за инцидента е вятърът, но подчерта, че той не е техническо лице. Затова се прави експертиза, обследване, за да се види точно какви са причините. Участват проектанти, изпълнители, конструктори. Сградата е застрахована, има застрахователна полица, има настъпило застрахователно събитие.

„Редът е следният – сумата се превежда на общината. След искане от концесионера даваме разрешение той да ползва сумата. В момента на практика собственик на сградата е концесионерът. Това е разликата между концесия и наем. Всички отговорности, ангажименти са на концесионера”, допълни Камбитов. На общината работата й е да следи за изпълнението на концесионния договор – от една страна са инвестициите, които са поели концесионерите, сключвайки ангажимента за инвестиции, и от друга страна – да си плащат концесионната такса. Не подлежи на промяна концесионният договор. „Нашето изискване е да бъде максимално бързо възстановяването на сградата с ясния ангажимент на общината, че ще съдейства с всичко, което ни е по силите – издаване на разрешение за поставяне на скеле и така нататък, ще съдействаме максимално оперативно, защото тази язва в центъра на града не е лицеприятна за никой”, категоричен бе кметът. /kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене