Дупница свали дълга си под 4 млн. лева

Под 4 млн. лв е вече общинският дълг към 31 август тази година, обявиха от екипа на кмета на Дупница инж. Методи Чимев. В края на 2017 г. сумата беше 4 767 976 лева, но намаля с 786 000 лева за осемте месеци на тази година и към настоящия момент е 3 981 650 лева. Финансисти си спомнят, че при поемането на първия мандат на инж. Чимев през 2011 г. задълженията на общината възлизаха на около 21 млн. лева.

Завишение на приходите от местни данъци и такси към 31 август т. г. се наблюдава от справката.

3 456 000 лева са влезли в бюджета на общината, което е с 215 хиляди лева повече в сравнение за същия период на миналата година. Запазват се нивата на постъпления от наеми, а намаление има само в приходите от продажба на общински имоти.

„Доволни сме от финансовото състояние на Общината и няма как иначе, тъй като намалихме драстично общинския дълг. Разбира се, освен сериозната финансова дисциплина, на която залагаме, основна вина за това имат жителите на общината, които показват коректност внасяйки си данъците и таксите. Що се касае до намаляването на приходите от продажби – не на всяка цена трябва да се разпродава. Има имоти, които носят и ще носят приходи от наеми и в следващите години, което е по-добре от еднократно получена сума. При сериозен интерес от инвеститори, тогава можем да говорим за продажби“, коментира зам.-кметът по икономическите въпроси Олга Китанова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене