Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого!

– Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кан­дидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

– Честно казано, все още не съм. Не зная кой се уп­лаши от тази моя кандида­тура и с какво решиха, че ще съм толкова неудобен. Защото за мен няма съмне­ние, че това бе подготвено и целенасочено. Все пак аз и до този момент съм заемал редица също толкова важни постове – заместник-минис­тър на туризма, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, заместник-минис­тър на икономиката… И из­веднъж се оказа, че в нощта преди да бъда избран за министър на транспорта, ин­формационните технологии и съобщенията,

НЯКОИ ХОРА РАЗБРАХА, ЧЕ СЪЩЕСТВУВАМ

Никога не съм бил почита­тел на теориите на конспи­рацията, но този случай ми даде добър урок какво мо­гат да ти причинят с целена­сочено подбрани твърдения.

– Какво ви посъветваха адвокатите ви, с които за­явихте, че ще се срещнете, за да предприемете контра­мерки и да изчистите името си?

– В последните години не ми се е налагало да полз­вам адвокатски услуги. Едва в петък успях да се свържа със специалисти по такива дела, дал съм цялата информация и през тази сед­мица ще имам среща, за да обсъдим какво да правим. Със сигурност ще заведа дело, за мен това е най-кате­горичният начин да покажа, че са направени твърдения, които правят много погреш­ни асоциации.

– Какво от изнесените дан­ни за бизнеса ви и за път­ните инциденти, които бяха огласени, не е истина? Гово­рехте за съшити твърдения, които нямат нищо общо с истината.

– Сега си давам ясна смет­ка, че в обществото остана едно неразбиране защо по­исках да се откажа от пос­та. Всъщност няма никакви съмнения около бизнес ми­налото ми. Никога не съм се занимавал със съмни­телен бизнес и добросъ­вестно съм платил всич­ките си данъци.

Защо съм толкова афек­тиран – не може да наме­риш една фирма отпреди 20 г., която никога не е за­работила и да кажеш, че съм я основал с представител на сенчестия бизнес. Позна­вам този човек от дете (б.а. Евгени Стамов) – и двамата сме от едно населено място и тук просто няма история – исках да стартирам бизнес, но просто беше пре­калено рано. И нищо не се получи.

И сега пак казвам – 20 г. по-късно това неуспешно съдружие било съмнително и правело и мен съмните­лен. Това е толкова съшито и извадено от контекста, че просто не съществува като тема за мен.

ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ДА СЕ ОТКАЖА ОТ НОМИНАЦИЯТА Е ИЗВАДЕНОТО ДЕЛО ЗА ИНЦИ­ДЕНТ НА ПЪТЯ

Не защото има нещо при­теснително в него, а защото видях ситуацията, в която искат да ме вка­рат. Да бъда току-що избран за ми­нистър на транспорта и пър­вото, на което да отговоря, е дали има такова нещо. А истината е, че никога не съм причинявал пътнотранс­портно произшествие и това е доказано от съда по кате­горичен начин. С експерти­зи, със свидетелски показа­ния и дори с видеозапис.

– Кой не иска да сте минис­тър на транспорта?

– Това спада към въпроси­те, на които трябва тепърва да си отговоря. Единствено­то хубаво на подобни ситу­ации е, че човек вижда кои са му приятели. Дано успея да разбера и истинските си врагове. Защото атаката спрямо мен е дълго подгот­вяна.

– Какво си казахте по вре­ме на мъжкия разговор с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Си­меонов, след което обя­вихте, че се отказвате от поста?

– Говорихме много дълго. Обясних, че всички твърде­ния може да бъдат катего­рично обяснени, но за това е нужно време. Вицепреми­ерът Симеонов ме подкрепи много категорично, за което съм благодарен, но и двама­та с министър-председате­ля се съгласиха, че това е повече личен въ­прос, и ме посъ­ветваха да напра­вя това, което смятам за пра­вилно в този момент.

Мисля, че имам много по-голям шанс да се защитя и да изчистя името си, като направя тази крачка назад. В противен случай

ЩЕ ИЗГЛЕЖДАМ КАТО ЧОВЕК, КОЙТО ОТЧАЯНО ИСКА ДА БЪДЕ МИНИСТЪР,

и много по-малко хора биха ми повярвали. Поне така чувствам нещата.

– Вицепремиерът Валери Симеонов ви подкрепя и не приема оттеглянето ви, и то след срещата с вас при Бо­рисов. Защо?

– Това е въпрос, който трябва да зададете на него. Това, което аз мога да кажа, е, че той ме познава, рабо­тим заедно като ресорен вицепремиер. Предполагам, че е имал достатъчно време да изгради мнение за мен, но, пак казвам, той може да отговори, не аз.

– КРИБ в петък излязоха с открито писмо до премиера Борисов, че ви подкрепят за министър на транспорта, и го призоваха да не се подда­ва на натиск от съмнителни кръгове и групи, които ня­мат нищо общо с индустри­ята. Как реагирахте?

– Благодаря за тази под­крепа. Аз я приемам като оценка за работата ми като заместник-министър на икономиката, защото с тях имаме много общи теми, по които работим.

ИЗНЕНАДА МЕ ПОДКРЕПАТА И НА ЧАСТ ОТ ПРЕВОЗВАЧИТЕ

Имахме една предва­рителна среща, но не съм очаквал, че и те ще застанат зад мен, особено в тази ситу­ация. Но на тях им е нужно много бързо някой да започне работа по няколко много важни теми, а една от тях са два­та пакета за мобил­ност. Аз им казах, че планирам още следващата седми­ца, ако бъда избран, да ис­

 кам среща в Европейската комисия по темата, и може би това е, което е наклони­ло за мнението им към мен. Дори неправителствени организации по пътна безопасност казаха, че застават изцяло зад мен – те били афектирани от делото, в което съм във­лечен, без да имам вина. Въобще в тази ситуация събрах много подкрепа от различни места.

– Казахте, че някой се притеснява от реформи­те, които ще правите в министерството, и зато­ва са тези атаки? Какво предвиждахте?

– Не ми се струва ко­ректно да говоря какво съм щял аз да направя, ако бъда избран, в мо­мент, в който един ми­нистър си тръгва и се очаква номинирането на друг. Само ще кажа, че основният приоритет за мен бе пътната безо­пасност. Явно сгреших и с предварителните срещи, които направих с бранша – не изключвам и да съм уплашил някого с подхо­да, който исках да наложа по темата.

– Знаете ли лобитата в транспорта и кое за какво е?

– Министерството е ог­ромно и има отношение към редица сектори. Разпреде­ля не милиони, а милиар­ди. Интересите са огромни и различни. Не трябва да забравяме и че си тръгва един министър, управля­вал много дълго сектора, и явно много хора искат да се възползват от ситуацията. Очевидно аз съм пречел на това.

– Всъщност вие ли поис­кахте премиерът да се от­каже да бъдете министър на транспорта, или това бе негова реакция? Знае се, че Борисов е предпазлив.

– Решението е лично, но смятам, че и премиерът бе на мнение, че това е най-пра­вилното в момента. Видях, че много силно впечатление на медиите са направили думите ми, че сме имали от­крит и мъжки разговор. За­щото

МНОГО ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ИСКАТ ДА НАЛОЖАТ МНЕНИЕТО, ЧЕ ТОЙ ЕДНОЛИЧНО ВЗЕМА ВСЯКО РЕШЕНИЕ

Всъщност аз отидох с ре­шението при него, но вместо да ми каже “Добре”, и да ме изпрати да си ходя, той ме изслуша и коментирахме всеки детайл по ситуацията. Единственото ни различие бе, че аз не исках в този мо­мент да изляза и да говоря пред медиите. Той настоя, че дължа обяснение и ако за­мълча, ще прозвучи, че при­знавам някаква вина. Въ­преки че моментът бе много тежък за мен, го послушах и сега виждам, че съветът му е бил правилен. Защото мно­го хора успяха да прочетат между редовете какво им казвам, а и много журнали­сти поискаха да чуят моята гледна точка. За което ви благодаря.

– Какво толкова ви притес­нява обяснителният режим? Заявихте, че няма да влезе­те в него. Защо приехте да се откажете, а не да излезе­те срещу твърденията, кои­то казахте, че не са истина?

– Заради ситуацията, в коя­то се намираме. Имаме три министерски оставки зара­ди пътен инцидент. Предста­вете си как в четвъртък ме избира Народното събрание и първите думи, които каз­вам на медиите, са, че ос­новният приоритет пред мен е повишаване на пътната безопасност.

След час всички разбират, че аз имам някакъв “съмни­телен инцидент в миналото”, в който хем съм ударил пе­шеходец, хем съм оправдан. Защото така изглеждат не­щата в статията по мой ад­рес.

Кажете ми какви щяха да са заглавията и

КОЙ ЩЕШЕ ДА ЧУЕ КАКВО ИСКАМ ДА НАПРАВЯ КАТО МИНИСТЪР

А разбирате ли кой е най-големият абсурд – че просто няма пътнотранс­портно произшествие! Тук не говорим за нещо, по кое­то може да има различни гледни точки – става дума за средата на деня на един от най-натоварените столич­ни булеварди, на който има и денонощен видеоконтрол.

Месеци наред аз дори не съм подозирал, че са ини­циирали дело срещу мен, просто защото не е имало никакво съприкосновение. Явно причината е била за­страхователната полица. Но на мен ми е ясно какво ще си каже обикновеният човек – на този му се е раз­минало, защото е във власт­та. Никой няма да има вре­ме за фактите. Аз и днес не знам дали съм в състояние да се отърва от това петно, което ми лепнаха с тези вну­шения, камо ли, ако бях приел да бъда министър на транс­порта.

– Казахте, че ата­ката е и срещу ГЕРБ. Защо?

– Мисля, че голяма­та цел е била имен­но тази – пълното ми компрометиране и координирана атака срещу целия каби­нет.

Имам дори инфор­мация, че “опорните точки” са били раз­дадени още предния ден. Кажете ми вие, журналистическа практика ли е, кога­то готвиш матери­ал за някого, да му поискаш мнението късно вечерта, пре­ди материалът да бъде публикуван?! Фактът обаче, че в последния момент се раз­бра за неподписания прези­дентски указ, явно е прова­лил целия план.

– Има ли вариант да стане отново актуална кандидату­рата ви?

– В момента има само един важен въпрос пред мен – да изчистя името си. Ако и когато това стане, ще бъде ясно и моето политическо бъдеще.

– Как прие семейството ви този шум около името ви?

– Моментът е много тежък. И все пак може би в някак­ва степен успях да ги пред­пазя. Или просто се опитват да не ми показват и те през какво минават. Не зная, но е трудно, а те винаги са били най-важни за мен. В крайна сметка

ТАКА СЕ СЛУЧВА В ПОЛИТИКА­ТА

Тъжната ирония е, че всич­ки го знаем и сме го чували, преди да влезем в нея, но когато ни застигне, ни изне­надва.

– Оставате ли зам.-минис­тър на икономиката?

– Пак ви казвам – за мен по­литическото ми бъдеще като цяло преминава през един огромен въпрос – ще успея ли да изчистя името си. Ако се продължат тези спекула­ции, просто е безсмислено. От друга страна, както ста­на дума, получавам и много подкрепа. Десетки и дори стотици хора ми се обадиха в последните дни – някои, с които не поддържам връзка от години, за да ме окура­жат. Може би дори повече хора говориха с мен в този момент, отколкото, когато спечелихме изборите, което е хубаво – явно те усещат, че сега имам нужда от под­крепа повече от всякога. Не трябва и за миг да забравям, че за мен са гласували над 6700 души от Благоевград­ския регион. На тях преди всички дължа обяснение за всяко мое действие и реше­ние.

CV

  • Роден в с. Кулата
  • Завършил е Професио­налната гимназия по икономика и туризъм “Проф. д-р Асен Злата­ров” в гр. Петрич
  • Висше образование по­лучава в University College London, Вели­кобритания. Има спе­циализации в Бълга­рия и чужбина
  • Започва професионална­та си кариера в Нацио­налното сдружение на общините в Република България
  • Работил е в областта на маркетинга и е заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компа­нии
  • Зам.-министър на тури­зма е кабинета “Бори­сов 2”
  • През 2016 г. поема упра­влението на Държав­ната агенция за метро­логичен и технически надзор
  • Зам.-министър на иконо­миката в сегашния ка­бинет на Борисов
  • Владее английски, испан­ски и гръцки език
  • Семеен с две деца

Марияна Бойкова

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене