Банско празнува с Орлин Горанов, маратон и детски риболов

Много събития ще има в курорта Банско, посветени на празника на града, който е на 5 октомври. На тази дата през 1912 година населеното място извоюва свободата си от турското робство.

Проявите ще започнат още на 1 октомври с Детски спортен празник под надслов „Растем здрави и силни” в градския парк. Децата ще участват във вело родео с колела и тротинетки, в състезателна игра „Удари перото най-далече” и още много забавления, осигурени от спортните клубове в града.

Юбилейният спектакъл „Една приказка без край” на Танцова формация „Пиринско настроение” ще зарадва банскалии и гости в 18 часа на 2 октомври в Народно читалище „Никола Вапцаров”.

Повече за родословните дърва на известни фамилии от Банско ще научат посетителите в Дома на изкуствата на 3 октомври в 17,30 часа. Събитието „Родовата памет разказва” е благодарение на усилията на Маргарита Голева. Ще бъдат наградени победителите в конкурса „Красивите градини на Банско”.

Община Банско е посветила 4 октомври на децата. Театралната постановка „Сцената на детските мечти” ще се играе от 17,30 часа в читалището. Спектакълът е посветен на 20-годишнината от основаването на Дневен център „Здравец”. В него ще участват деца със специални потребности от същия център, както и ученици от ОУ „Св. Паисий Хилендарски” и СУ „Неофит Рилски”.

На празничния 5 октомври в 183-годишната църква „Света Троица“ в 9 часа ще се отслужи тържествена света литургия. Ден на отворените врати ще има в Музеен комплекс-Банско, който ще продължи до 17.30 часа. Полагане на венци и цветя на паметниците и паметните плочи в общината ще се извърши в 10 часа. Възпоменателното тържество пред паметника „Банско помни героите“ ще е в 10.30 часа.

Риболовният турнир за малчуганите под надслов „Детето риболовец без дрога“ е с начало 11 часа на язовир „Белизмата“. Детска кинопанорама с обичани от хлапетата филми ще се организира в Посетителския информационен център от 11,30 до 17 часа.

Откриването на планински маратон „Пирин ултра” ще е в 18 часа. Половин час по-късно започва празничният концерт на площада в Банско с участието на Орлин Горанов, финалът на празненствата ще бъде поставен с пищна заря в небето над курорта./kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене