Банско отбеляза 110 годишнината от Независимостта на България

Отбелязването на светлата годишнина събра на паметника „БАНСКО ПОМНИ ГЕРОИТЕ” кметът на община Банско, Георги Икономов със своя екип, председателят на Общинския съвет – Петър Баряков, много граждани, представители на културни институти, политически партии, сдружения, ученици и учители.

Деецът Елена Калайджиева, в компанията на ученика Георги Балев припомни събитията от паметния двадесет и втори септември 1908 г., останал в историята ни като Българския ден на независимостта. Празничната церемония бе последвана от ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на почит и уважение.

 Пренебрегван и подминаван, в наше време този ден намери своето заслужено място в празничния календар на страната. Повечето българи не могат да разберат значението му. Знае се за 3 март и за 6 септември, но не се знае, че в продължение на 30 години България е била васално княжество на Османската империя и българският княз е васал на своя сюзерен – султан Абдул Хамид II. България не е била призната за международноправен субект, не е можела да изпраща свои делегации на конференции и конгреси, нямала е право да обмитява стоките от Великите сили, българският съд не е можел да осъди поданик на Велика сила, извършил убийство на наша територия, и т.н.

Банско отбеляза 110 годишнината от Независимостта на България снимка 1

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене