ВИДЕО: В Рибново откриха обновеното читалище с фолклорен фестивал

В истински празник се превърна откриването на напълно обновеното читалище на село Рибново вчера. Международен фестивал съпътстваше празника, на който се бяха събрали изпълнители от България и Македония да поздравят жителите на село рибново и община Гърмен.

Специален гост на празника бе Нейно превъзходителство  Закия Мидауи, посланик на кралство Мароко в България. Да уважат фестивала бяха дошли и депутатът от ДПС, Елхан Кълков, областният председател Ведат Хюсеин, председателят на Общинския съвет в Гърмен – Исмет Узунов, ръководителят на проекта от съвместен секретариат – Кюстендил, Николай Дочев, и колегите му Тони Якимов, Невена Йонова и Емилия Стоянова.

На откриването на обновеното читалище присъстваха  и партньорите по проекта от македонска страна – кметът на община Босилово – Зоран Зимбаков, кметът на община Василево – Мариян Янев, представители и служители от двете македондонски общини, както и фолклорна група от читалището в с. Сикирник, които представиха творчеството на техния регион.

На сцената през фестивалния ден се представиха  КУД “Русалии“ от с. Секирник, Мъжка певческа група към НЧ “Отец Паисй“ – с. Дебрен, групата за народни танци към НЧ “Никола Вапцаров“ – с. Долно Дряново, групата за народни танци при Обединено училище „Христо Ботев“ към НЧ „Зора“ – с. Дъбница и ансамбълът за народни песни и танци „Младост“ към НЧ “Отец Паисий“ – с. Дебрен.

Новият облик на старото читалище в Рибново се дължи на финансирането от спечеленият от община Гърмен съвместен с община Босилово – Македония проект по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРЕГ“България-Македония“.

Проектът бе спечелен през октомври 2016 година като продължителността му бе 24 месеца. Дейностите които се извършиха по въпросният проект в общините Гърмен и Босилово са основен ремонт на читалище „Изгрев-1956“в Рибново и обновяване на читалището в с.Секирник –Босилово. За изпълнението на основните ремонтни дейности и оборудването на читалището в Рибново по проекта бяха предвидени 182 000лв с които напълно е променен интериорът на сградата, един от големите складове в нея е превърнат в уютна и голяма зала,оформен е и изложбен салон , а на приземният етаж е направена топлоизолация и е подменена с нова дограмата на цялата сграда .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене