Има вредата от оцета, за която никой не говори

Ябълковият оцет може да прави всичко – той е полезен за здравето, помага при акне, успокоява раздразнен скалп, спира хълцането и облекчава болезнен стомах. Той наистина е полезен за здравето по всевъзможни начини, но крие една опасност, за която рядко се споменава.

Ябълковият оцет уврежда емайла на зъбите.

Някои народни рецепти предлагат пиенето на оцет, разтворен в малко вода за отслабване. Магическият еликсир за топене на килограмите обаче има своите рискове за здравето на зъбите, освен че погълнат неразреден, оцетът е опасен и за хранопровода.

Изследване на холандски учени от 2012 година открива, че оцетната киселина има подобни ефекти върху зъбния емайл, каквито имат повечето киселинни храни и напитки, в това число подсладените газирани напитки.
Още по темата

Учените поставили извадени мъдреци в среда с оцетна киселина с нива на pH от 2,7 до 3,9. След четири часа мъдреците изгубили до 20% от минералите в покритието си. Този експеримент не е взел предвид pH-то на слюнката в човешката уста, което неутрализира киселинността на храната, която ядем.

Въпреки това е ясно, че оцетът има своите ползи, но и недостатъци.

И все пак, не се отказвайте от ползите, които оцетът носи на здравето. Внимавайте как го приемате. Винаги го разреждайте с вода. Ако го приемате като добавка към пресни салати, не прекалявайте с количеството. След консумация винаги изплаквайте обилно устата с вода.

/az-jenata

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене