Без категория

Да бъдем горди!

987

Разнообразни и значими са изявите на учениците от ПЛТГ „Н.Вапцаров“, гр.Банско и през настоящата 2014 г. Под ръководството на своите учители специалисти, те се подготвят за национлни и международни състезания, изложби и участват в различни проекти.
През първата седмица на месец април, в рамките на Седмицата на гората, Министерството на земеделието и храните организира изложба-конкурс на изработваните в професионалните гимназии в областта на горското стопанство и хранително-вкусовата промишленост в системата на МЗХ продукти и произведения. Участие в изложението, което се състоя на 4 април 2014 г., взеха и ученици от ПЛТГ „Н.Вапцаров“, гр.Банско от клубовете „Препариране и оценка на ловни трофеи“, „Естетика“ и от ателие „Млад дърворезбар“, сформирани като извънкласни и извънучилищни дейности по проект BG051PO001-4.2.05.0001 „Да направим училището привлекателно за младите хора“, с изготвени от тях изделия. Представените дърворезби и ловни трофеи привлякоха одобрителните погледи на присъстващите, изпълнени с възхищение и задоволство. Инж.Веселин Райчев – главен секретар на Изпълнителната агенция по горите, връчи индивидуалните награди от името на агенцията. III място за индивидуално представяне спечели възпитаникът ни от IХБ клас – Костадин Янчовичин. Плакет на МЗХ и грамота за училището бяха връчени на директора на гимназията инж.Димитър Баряков. Целта на екипа на Министерството беше възраждане на станалата преди години традиция за представяне на таланта и професионалните възможности на младите хора, обучавани в българските училища, да стимулира желанието и амбициите за изява на техните творчески способности чрез представяне на произведените в процеса на обучение изделия.
Ученици от ПЛТГ „Н.Вапцаров“, гр.Банско участваха и в международното състезание „Млад секач – 2014 год.“, като показаха отлична професионална подготовка и представиха достойно, за пореден път, своето училище. Състезанието беше организирано във връзка с честванията по случай 105-годишнината от създаването на ПГГСД „Сава Младенов“, гр.Тетевен, които бяха и домакини на проявата. Надпреварата протече съгласно регламента на световния шампионат на дървосекачите и включва дисциплините: поваляне на иглолистно дърво, сглобяване и разглобяване на моторен трион, прецизно рязане с комбиниран рез, прецизно рязане без повреждане на настилката под дървото и кастрене на клони. В битката за отличието сили премериха три от бора от Сърбия, един отбор от Чехия и два български отбора, единият от които беше на домакините от ПГГСД – гр.Тетевен. Самата покана за участие към Професионална лесотехническа гимназия, гр.Банско е достатъчно доказателство за извоювания авторитет. Представителите на гимназията ни, Байрам Абгьов и Тефик Молла, демонстрираха професионализъм, амбиция и силна мотивация за достойно представяне.
Да пожелаем на нашите момчета много бъдещи успехи.
Отново бе утвърден духът на приятелството и сътрудничеството и опровергана максимата, че разстоянията отдалечават.
Отбор ученици от ПЛТГ „Н.Вапцаров“, гр.Банско взе участие и в Националното състезание „Горски многобой“, което се проведе в гр.Чепеларе в периода 7-и – 9-и май 2014 г.
Състезанието протече в два етапа, имаше теоретична и практическа част. Учасваха осем отбора от осем професионални гимназии по горско стопанство в страната. Наградите за победителите бяха осигурени от STIHL и Husqvarna. – спонсори на състезанието. Нашият отбор беше класиран на II място в дисциплината „Поваляне, окастряне, разкройване и кубиране на иглолистно дърво, а наградата бе моторен трион Husqvarna. В дисциплината „Подготовка на бензиномоторен верижен трион за работа“ и „Прецизно рязане на шайби – III място, а наградата – комплект лични предпазни средства за работа с моторен трион. Ученикът Тефик Молла грабна I място в индивидуалното класиране в дисциплината „Прецизно рязане на шайби“ и получи награда ръчен часовник. Най-добро време в дисциплината „Подготовка на БМТ за работа“ (40 сек.) показа ученикът Байрам Абгьов.
За отличното си представяне в състезанието всички ученици от отбора ще получат награди и от ръководството на гимназията – състезателни грамоти и уеб-камери.
Освен наградите, учениците от отбора, а заедно с тях и преподавателите, ще запазят задълго спомена за сърдечното посрещане, невероятното звучене на родопската каба-гайда и красотата на този невероятен български край.
Участието на всички състезания на национално ниво, извънкласната дейност, работата по европейски проекти и най-вече добрата теоретическа и практическа подготовка на нашите ученици, бъдещи специалисти и стопани на горите, ни прави горди. Това е начинът да се търсят нови пътища за провеждане на едно по-качествено обучение, което да е в унисон с европейското ниво.
Повече от 5000 са вече учениците, преминали през класните стаи и учебните работилници на Професионална лесотехническа гимназия „Н.Й.Вапцаров“, гр.Банско, популярно наричана Горския техникум. Много от тях продължават своето образование във висшите училища на страната, други стават горски труженици, всеотдайни и предани работници, посветели години от живота си на българската гора.
В новото време, в което живеем, в което водата и кислородът са вече проблем за планетата ни, в което „равнището на културата за една нация е и отношението към горите“, в професионалните лесотехнически гимназии трябва да се обучават повече млади хора. Те трябва да се изграждата като добри професионалисти, всеотдайни, морални и достойни хора, които да се грижат за зелената перла – гората на България, за да я има и след нас.
И докато възпитаниците ни печелят призови позиции, учители покоряват върхове. В началото на месец май, учителят ни по ФВС – Иван Кадев осъществи една своя отдавнашна мечта и посети една от най-известните, но и най-малко посещавани планини, простираща се през три държави – Мароко, Алжир и Тунис. Преходът по негови думи бил сериозно предизвикателство, защото преодолява големи денивелации, но пък усилието било възнаградено с изкачването на Тубкал (4167 м) – най-високият връх на Северна Африка. А към природните красоти на планината били прибавени и очарователни срещи с местното берберско население, и запознаване с бита и културата на този толкова интересен регион.
Животът е една битка, в която покоряваме върхове и падаме от тях, потъваме и изплуваме отново на повърхността, борим се, усмихваме се, плачем и мечтаем… но всичко това е част от приключението!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене