На път за село Баница от Неврокоп

Г-н Георги Николов от Сан­дански сподели с нас момен­ти от своите многобройни пътувания да Баница. Той е обходил Сяр надлъж и на­шир, но не спира да се връща в Баница и да черпи сили и вдъхновение от извора. Сър­дечно благодарим на г-н Ни­колов за споделените момен­ти и очакваме с нетърпение и Вашия поглед върху Баница!

По пътя за Баница през село Илинден (Либяхово), община Хаджидимово, об­ласт Благоевград. До 1951 г. името на селото е Либяхово. Намира се на 18 ки­лометра югоизточ­но от Гоце Делчев. През 19 век Либяхо­во е голямо село с преобладаващо бъл­гарско население, числящо се към Не­врокопската кааза на Серския санджак. При избухването на Балканската война в 1912 година 55 души от Либяхово са до­броволци в Македо­но-одринското опъл­чение

Хаджидимово е град в Югозападна България. Той се на­мира в Област Благо­евград и е в близост до град Гоце Делчев. Градът е админи­стративен център на Община Хаджидимово. Градът има продължително историческо  съществуване. В античност­та от тук по течението на Мес­та преминава един от важни­те пътища до централната за Балканския полуостров арте­рия Виа Егнация. През 1911 година в местността Котуба­ре е открита каменна гроб­ница с бронзови, сребърни и глинени съдове, сребърни и златни накити. Тук е откри­та и икона на Свети Георги от Атанас Лазаров от село Горна Сингартия. На място­то, където е намерена ико­ната е построен манастирът „Свети Георги Победоносец“ в 1865 го­дина, който е обявен за памет­ник на кул­турата. В близост до града се намира и паракли­сът „Свети Димитър“. През про­летта на 2008 годи­на е октрит информа­ционно-ту­ристически център. В него са изложени находки от археологични разкопки на територията на Общината. На 6 май 1996 година, Хаджи­димово е обявен за град. На този ден от годината се про­веждат тържества и е приет като официален празник на града. Събитието привлича хора от областта и съседна Гърция, като обща спирка за всеки е манстира „Св.Георги Победоносец.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене