Дупница се захвана с „бездомните кучета“

129 кучета са преминали и обработени от общинския приют в Дупница от началото на годината до днес. Най-много са обработените четириноги през месец юни – 27 и месец март -24. Общият брой на кастрираните кучета е 91 като 32 от тях са женски. Едва 13 са осиновените, а отказ от собствениците им да ги гледат и са ги отвели в приюта са 3 кучета. Евтаназирани кучета досега няма.

Служителите от приюта не крият, че редовно са приемани войнствено от граждани при улавянето на бездомни кучета, които след като се обработят и маркират се пускат на същото място, както изисква законът. Последният случай е свързан с учителка, която е нападнала с обиди и закани служителите при улавянето на куче по сигнал в района на училището.

„Реагираме при всеки подаден сигнал и действаме според Закона. Онзи ден на центъра на града, трябваше да търпим поредните обиди и каруцарски псувни от граждани. Най-нелепа бе ситуацията онзи ден с учителка от „Св.Паисий Хилендарски“, която се нахвърли срещу нас с какви ли не обиди. А какво щеше да стане, ако това куче беше ухапало някое дете и как щеше да реагира въпросната учителка?! Ние действаме по Закон, в който е разписано какви са нашите задължения и права. Накратко, хващаме кучето, обезпаразитяваме го външно и вътрешно, кастрираме, ваксинираме, чипираме и връщане там, където е хванато“, коментира управителката на приюта Владислава Асенова.

Не е тайна, че проблемът с бездомните кучета не само в Дупница, но и в цялата страна е голям. Не са малко сигналите от граждани за засечени бусове, които пускат кучета в града или околностите. Ако забележите подобно действие, задължително запишете номера или снимайте, като същевременно подадете сигнал на 112 или денонощно на 0879 523 474 – Община Дупница.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене