Има ли вина „Виваком“ за смъртта на Добро поле край Ореляк?

Инцидент с печален край на връх на връх Ореляк над Гоце Делчев, в района на телевизионната кула. Кула, която като повечето в страната са част от активите на БТК и наследника Виваком. Тази специално е със специално предназначение за региона и има отношение към националната сигурност по ред причини. Та гръм е убил човек по- рано през деня на същото място.
Мъжът е бил много обгорен. Сигнал в Планинска спасителна служба – Банско е подаден около 15 часа.

Три групи спасители са тръгнали към мястото, за да свалят тялото на починалия. Заради факта, че има смъртен случай, е уведомена и полицията.

Ореляк (2099 м), Орелек или Орлови скали е най-високият връх в Среден Пирин. Издига се на главното планинско било, северно от връх Баба и северозападно от връх Чала. Има форма на триглав купол.

Билото е скалисто и голо. Западните склонове се спускат стръмно, на места отвесно към долината на река Пиринска Бистрица, а югоизточните по-полегато към местността Добро поле.
Почти на върха е изграден радио-телевизионен ретранслатор, висок 96 м, който се вижда отдалеч.

КОМЕНТАР НА ВЕСТНИК ГРАДЪТ
Вестник Градът се допита до специалисти, които са категорични, че местата около ретранслатори или обекти, които привличат мълниите, трябва да бъда обезопасени или поне фиксирани и населението да се информира. От години местните овчари и опитни туристи знаят, че на местността Добро поле, под Ореляк над село Попови ливади мълниите пълзят като змии… Редно е някой серизоно да се замисли над тази наша информация и да вземе мерки да обезопаси с табели и леки прегради местата, опасни за хората около ретранслатори и съоръжения в планината, привличащи бедствията.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене