Ако ви стане лошо докато шофирате, как да спрете автомобила

Ако водачът само е заспал – това е само половината беда: вие ще го побутнете, ще му изкрещите, ще хванете волана, докато водачът не дойде на себе си. Но какво да се прави, ако на човека реално му стане много зле? Инфаркт, инсулт – всякакви неща се случват. Ръцете му са увиснали, главата е клюнала надолу, а колата продължава да си върви, пише auto.blitz.bg

В киното това се случва наляво и надясно. Някой си Джеймс Бонд, чийо шофьор току що е бил изпратен в отвъдното, ще успее и оправлението да овладее, и всичките противници на мястото им да сложи, а и да съблазни дамата от съседния автомобил. Героят на Джеки Чан пък успява да се прмъкне в колата през отворения шибидах и да заеме мястото на шофьора. Но ние, обикновенните хора, какво да правим? Няма да скачаме през прозореца я.

Честно казано, ситуацията е много лоша. А в мрежата е пълно със съвети кой от кой по-наивен – от типа преместете крака на шофьора от педала на газта върху педала на спирачката, Ами, пробвайте, особенно в кола с висока конзола между двете предни седалки. Но все пак е необходимо да се опитате да предприемете нещо. И в никакъв случай не трябва да си мислите за най-лошото.

Бързо включваме “аварийките” – това не е трудно. Нека другите водачи да видят, че вие имате някакъв проблем. А всичко след това много зависи от това в каква кола вие се намирате. Основните варианти са два: колата или ще е доста древна, или супер съвременна. Останалите варианти може да се сятат за междинни. Дизелов или бензинов – не е важно: пътникът може и да не знае това.

Как да се спре кола с механична скоростна кутия?

Да започнем с първия вариант: той е доста по-оптимистичен. Грубо казано, да предположим, че работата се развива в Жигули. В този сучай ние се протягаме за ключа за запалването (в най-тежкия случай той е от ляво). Завъртаме ключа обратно на посоката на часовниковата стрелка, но не до края, за да не блокираме кормилото. От този момент колата започва бавно да спира чрез загасения двигател – това е добре. Сега вече се опитваме да отклоним автомобила в дясно, до колкото това е възможно – всичко зависи от ситуацията. Най-добрият вариант е празно пространство до пътното платно, но от къде да вземем такова. Още по-хубаво би била някоя дълбока преспа, ако навън е зима. Впрочем, в редица случаи има смисъл дори да се гмурнете в канавката, ако тя не прилича на пропаст. Също така може доста внимателно скоростта да се обира с ръчната спирачка.  Най-важното тук е колата да не поднесе.

Как да спрем кола с автоматична скоростна кутия? 

Вариант втори. Скоростната кутвия е автоматична, ключ за запалване няма (по-скоро е в джоба на шофьора, а вместо ключалка за запалване на автомобила има само копче), ръчната спирачка е електронна. В този случай варианти да се спре колата почти няма – само ни остава да се опитаме да преместим селектора на скоростната кутия в неутрална позиция. Най-вероятно вие ще успеете да направите това. И ако кракът на шофьора продължава да натиска педала на газта, то това ще помогне да се прекрати бъдещото ускоряване

Но ако педалът на газта не е натиснат, то най-добре е да не се пипа нищо, нека колата лекичко си спира чрез двигателя, до колкото това е възможно. След това вижте точка първа – хващаме волана и се опитваме да се свием някъде встрани.

Как да спрем съвременен автомобил, наблъскан с електроника? 

Впрочем, има и трети варант.

Ако работата се случва в доста съвременен автомобил, който “не е от евтините”, то има голяма вероятност шофьорът да се задейсвал системата на автопилота, която автоматично поддържа дистанцията до движещия се отпред транспорт. Ако това е така, то ви е провървяло доста: почувсвтайки пред носа си нечия задница колата ще запчне да спира сама.

Освен това, много съвременни автомобили са снабдени и със система за автоматично спиране до пълен покой в случай на възникване на препядствие на пътя. Тези системи, по правило, винаги са включени на заден план. Все пак, те не се задействат винаги така, както ние бихме искали.

Какво не трябва да се прави? 

Не трябва да се опитвате да триете гумите на колата в бордюра. Най-вероятно така вие няма да намалите скоростта на колата, но може да провокирате обръщане по таван.

Ако асфалтът е сух, колата се движи с не голяма скорост, може да се опитате да позавиете наляво и надясно, но много внимателно. Убитите зайци ще са два: увеличава се изминатият път, а останалите участници в движението ше наострят уши и ще се опитват да стоят по-далеч от вас. По-зле от това няма да стане.

И последно. При най-малкото подозрение за това, че може да ви прилошее, не сядайте зад волана, особенно в кола с пътници. Ако за вас не ви е жал, то поне си представете какво ще навлечете на другите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене