Древна базилика и старо селище водят туристи в Струмяни

Археологическите обекти в община Струмяни привличат все повече туристи. Преди година част от обектите получиха статут на археологическа недвижима културна ценност в различни категории – „Национално значение“ и „Местно значение“. От национално значение е раннохристиянската базилика край село Микрево. Културна недвижима ценност от местно значение пък е праисторическото селище в местността Масовец в село Илинденци. Терените на двата обекта са определени, като територии за археологическо проучване, консервация, реставрация и експониране на археологически недвижими културни ценности и структури. Забранен е всякакъв вид обработка на земя в района.

Не се позволяват строителни дейности с изключение на изграждане на инфраструктура, свързана с експонирането на недвижимата археологическа културна ценност или за осигуряване на достъп и обслужване на посетителите. В тази връзка се предвижда изграждането на защитни покрития, навеси, информационни табла, художествено и функционално осветление, пътеки.

„Факт е, че все повече туристи от страната и чужбина проявяват интерес към тези антични находки в нашата община. С времето техният брой ще се увеличава, затова е необходимо да се социализират въпросните обекти”, твърдят от община Струмяни.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене