Куриер на „ало” измамници, получил торба вестници вместо 12 хил. лв. от бащата на собственика на тв „Дартс” Ст. Реджов, се спаси с условна присъда

„Муле” на телефонни измамници, който получи торба с вестници вместо пари от 82-годишен благоевградчанин, бе осъден на 2 години условно. Това е присъдата, която 65-годишният Галин Рачев ще изтърпи след споразумение с прокуратурата, което вчера бе одобрено от съда. Той се призна за виновен, че се опитал да измами Антим Реджов да плати 12 000 лв. за животоспасяваща операция на сина му, собственика на благоевградската кабелна телевизия Стоян Реджов.

Предишния ден благоевградчанинът дал 3600 лв. след телефонно обаждане на „доктор”, който му потърсил 30 000 лв. Дядото казал, че има само 15 000 лв. в банката и трябва да изтегли пари, но като за начало събрал 3600 лв. и ги предал на непознат млад мъж, изпратен от „лекаря“ с уговорката на другия ден да даде и останалата сума.

По-късно благоевградчанинът се усъмнил, че може да има нещо гнило, и се обадил на сина си, който по това време бил на море в Гърция. Той подал сигнал в полицията и са предприети действия за залавяне на измамниците. В района на ул. „Броди” в кв. „Струмско“ били изпратени цивилни ченгета, а в дома на Реджов стоял криминалист, който му давал указания как да действа при обаждането на телефонните измамници. Поставеният под полицейско наблюдение пенсионер излязъл навън и предал на посредника чанта, пълна с вестници. Тогава полицаите хванали на гюме куриера, който направил опит за избяга.

Пред разследващите Галин Рачев обяснил, че бил изпратен да събира заявки за инвалидни колички и чертежи за дограми. „Търсих работа в интернет като охранител. Обадиха ми се по телефона и ми казаха, че мога да започна работа – да събирам заявки. Първата поръчка беше за Благоевград. Взех рейса и отидох с такси до мястото, като поддържах връзка по телефона с човека, който ми предложи работа“, твърдеше Галин Рачев в съдебната зала при определяне на мярката му за неотклонение. Тогава той добави, че преди да тръгне за Благоевград, получил 100 лв. за пътни и дневни в София от мъж, който куцал.

Около 30-годишен мъж, който накуцвал, бил другият куриер, на когото Антим Реджов дал предишния ден 3600 лв.

Галин Рачев е с висше образование и навремето работил като технолог във военния завод в Червен бряг. В съдебна зала той беше с белези по лицето, за които обясни, че са от удари на полицаи, което обаче не било проблем за него. Съдът му наложи най-тежката мярка „задържане под стража“ и след месец и половина зад решетките той реши да сключи споразумение с прокуратурата, като се спаси с 2-годишно условно наказание с 4-годишен изпитателен срок.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене