Христо Ковачки получи бонус след „правилното“ гласуване

Христо Ковачки

Държавата проявява странна толерантност към фирма, която не плаща социалните осигуровки и придобивки на работниците си, пише вестник „Сега“ в днешния си брой. Надзорният съвет на Националния осигурителен институт /НОИ/ вчера е дал съгласие за разсрочване за поне 7 години на многомилионните дългове на „Въгледобив Бобов дол“ ООД, което е част от империята на бизнесмена Христо Ковачки. Решението идва ден след изборите, в които БСП се провали в цялата страна с малки изключения и едно от тях е тъкмо Бобов дол. Това е фирмата, за която репортажи на Нова телевизия показаха откровена агитация и купуване на гласове, както и унизителни гледки на миньори, които се бият за килограм месо във ведомствения магазин.

Засега не е ясно за каква сума са просрочените осигуровки. Според агенция „Фокус“ става дума за 41 млн. лв., но от НОИ отказаха да потвърдят цифрата.

Според източници на „Сега“ преписката по разсрочване на дълговете на „Въгледобив Бобов дол“ е започнала през януари 2014 г. Предприятието е в процедура по несъстоятелност от 2006 г., като върху него е учреден залог в полза на Първа инвестиционна банка, става ясно от вписаните актове в Търговския регистър. Залогът е, за да се обезпечи дълг от 35.2 млн. евро. В края на 2012 г. банката и фирмата са се договорили срокът на кредита да бъде удължен до юли 2024 г.

Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс разсрочване на задължения при предприятия в несъстоятелност се допуска по специален ред и то само със съгласието на финансовия министър. Когато се дължат осигурителни вноски, задължително се взима и съгласието на НОИ.

От НОИ вчера не дадоха никакви допълнителни детайли по случая. От там само се позоваха на текстовете от ДОПК, по които е взето решението, и уточниха, че условие за разсрочването на дълговете е погасяването в срок на нововъзникнали задължения.

Повечето членове на надзора вчера не пожелаха да коментират пред „Сега“ решението си за разсрочване. Представителят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов поясни във „Фейсбук“: „Надзорът на НОИ не разсрочва задължения, няма такива правомощия. И дълговете не са на Ковачки, а на предприятието, в което работят към 2500 души, ако не греша. Нека поне тук не залитаме по популизъм. Нали е сигурно, че ако предприятието бъде ликвидирано заради задълженията си, те няма да бъдат погасени от Ковачки? Нека оставим тази политическа дъвка другиму.“

Интересното е, че на предишното си заседание надзорниците на НОИ също са гледали искане за разсрочване – на „Монте Касино“ ООД – Разград, но са отказали.

Формално Ковачки няма нищо общо с мините и с техния концесионер. Бизнесменът, който бе съден, но оправдан за укриване на данъци, постепенно се оттегли от многобройните рудници, тецове и други бизнеси под негов контрол. Всички те са собственост на офшорки. Според данните в Търговския регистър „Въгледобив Бобов дол“ ООД е собственост на офшорката „Болоня Инвестинг Лимитид“ и на Никифор Вангелов, дясна ръка на Ковачки и учредител на неуспялата партия ЛИДЕР. Управител на „Въгледобив Бобов дол“ е 32-годишният Красимир Чаврагански, също смятан за приближен на Ковачки.

Фирмите, свързани с Ковачки, отдавна създават проблеми с неплатени задължения, включително и към НАП. През февруари по тази причина БДЖ спря да вози товари на мините. Въпреки това различните правителства са снизходителни към предприятията, свързвани с Ковачки. Кабинетът на ГЕРБ например остави ТЕЦ „Бобов дол“ да работи въпреки екологичните проблеми и с риск да навлече на България наказателна процедура от ЕК.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене