Не спират незаконните строежи в ромския квартал на Марчево

Продължава строителството на незаконни къщи и бараки в ромската махала на гърменското село Марчево. Новите постройки се вдигат от жителите на квартал „Кремиковци“, които явно не се притесняват от нищо и никой.

Над 10 незаконни бараки са вдигнати през последните месеци. Половината от постройките са изградени на мястото на съборените преди три години по време на показната акция на държавните и местните институции, които уверяваха, че ще съборят всички над 120 незаконни постройки в гетото. Това така и не се случи. Вместо това ощетените роми си построиха нови домове на мястото на съборените. Махалата се е увеличила и с пет-шест съвсем нови бараки, построени на случайно избрано място и отново напълно незаконно.

Беззаконието е на път да разгневи за пореден път жителите на община Гърмен. Преди три години хиляди се вдигнаха на протести срещу ромските своеволия и настояха държава и община да сложи край на незаконното строителство в ромския квартал „Кремиковци“, който продължава да се разраства.

През 2015 година ДНСК събори десетина бараки от общо 124 незаконни постройки в гетото. Обещанията бяха, че ще бъдат съборени всички колиби. Това обаче така и не се случи, тъй като няма къде да бъдат настанени тези, които ще останат без покрив над главите.

В задънена улица е и въпросът с местния референдум, на който жителите на село Марчево трябва да си кажат думата – дали да има нови строежи в Кремиковци.

Миналата седмица комисия с представители на община Гърмен е направила проверка на място. Установено е ново незаконно строителство в гетото. Предстои да бъдат съставени констативни протоколи и да се предприемат мерки за събарянето им.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене