Церовска: Перник се променя, държавата помага

В отпусната сума от Министерски съвет на стойност 111 млн. лева за местната власт не са предвидени средства за община Перник, но месец преди това ние сме получили 650 000 лв. от държавата, за да си ремонтираме читалищата, коментира кметът Вяра Церовска във връзка с питане на общинския съветник от БСП Кирил Леонов – защо Перник не е включен в тези средства.

Градоначалникът уточни, че в момента тече усилен ремонт на сградата в кв. „Бела вода“. Тя ще бъде изцяло санирана, ще бъдат укрепени стени и подновени подовата настилка, ВиК и електрическата инсталация . Проектът за ремонта включва още и изграждане на две тоалетни, както и подмяна на част от покривната конструкция.

„Почти е готово читалището в Драгичево, предстои ремонт на читалището в Кралев дол , ще се извършат възстановителни дейности и на покрива на читалищата в Кладница и Рударци. Тези средства не се дават за кметовете, те се дават за хората в тези общини. Ние сме изготвили и три проекта, които сме предложили и очакваме Министерски съвет да ги разгледа и да ни помогне . Единият проект е за Двореца на културата, той включва цялостно саниране и запазване на всички архитектурни елементи , подмяна на дограмата, основен ремонт на покрива, водопровода и канализацията“, посочи кметът Вяра Церовска.

Вторият проект, който е изцяло готов и е подаден от община Перник, е изграждането на две кръгови кръстовища в града – на ул. „Благой Гебрев“ в кв. „Изток“ и на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. „Иван Пашов“. С увеличаването на леките автомобили чувствително се затруднява движението Перник – София и обратно, което води до големи задръствания на изхода и в центъра на града .

„В момента община приключва и още един проект, който е важен за перничанни, години наред е пропускана възможността да се изгради отсечка на пътен възел „Марина бара“, през която да можем да имаме трети вход за нашия град, така че ние също имаме своите очаквания от Министерски съвет и от различните министерства. По един или друг начин държавата помага на общините и удовлетворява проектите, които смята, че те са важни за хората в населените места. На която и община да се помогне, това са българските граждани, които имат нужда да получат подобрение“, заяви Вяра Церовска и допълни, че с министерско постановление са направени канализацията в град Батановци, на улиците „Делниче“ и „Бор“, както и водопровода в село Ярджиловци.

„В момента изготвяме проект за канализация и водоснабдяване в село Драгичево,за което също ще има ангажимент държавата. Съвсем наскоро приключи изграждането на ул. „Чинар“ и ул. „Ела“. Така че правим всичко възможно да получаваме допълнителни средства, извън бюджета на община Перник“, аргументира се кметът Вяра Церовска.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене