Община Благоевград помага за ремонт на църквата

Община Благоевград ще помогне на Църковното настоятелство на катедралния храм „Въведение Богородично” за осигуряване на финансови средства за ремонт на светата обител.

Ценните стенописи в 174-годишния храм се съсипват от години от влага и мухъл. Те се нуждаят от спешна реставрация. Проблемът е, че под сградата има подпочвени води, а дренажите са стари и трябва да се ремонтират.

„Смятаме да кандидатстваме с общ проект с Църковното настоятелство във Фонда на фондовете, тъй като само общината няма как да е бенефициент. Уточняваме детайлите по проекта с Неврокопския митрополит Серафим”, сподели кметът Камбитов.

Митрополит Серафим е уверил, че до дни ще предостави на общината проект за изграждане на втора голяма църква в Благоевград. Тя ще бъде построена в района на бившата казарма, където Министерството на отбраната прехвърли собствеността на част от терена на община Благоевград. Частен инвеститор е осигурил парите, ако всичко е наред, то до края на годината трябва да се направи първа копка на строежа на църквата, разкри Камбитов. В същото време общината е готова с проект за ремонт на сградата на читалището и Камерна опера на стойност 1 170 000 лв.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене