Бончо Асенов от Шесто управление: Шпиони планират да отвлекат Ванга

 

„Ванга помагаше на служ­бите на приятелска основа, а човекът, който отговаря­ше за нея в Петрич, редовно ходеше там. Бяхме с него близки тогава. Не може да не се поддържат доверител­ни отношения, но какъвто и да е бил случаят й, всички от ДС се отнасяхме с дълбоко уважение към Вангелия Гу­щерова.“

Това сензационно разкри­тие направи Бончо Асенов, дългогодишен служител в Шесто управление на ДС, който е автор и на книгата „Случаят Георги Марков“ на издателство „Труд“. Контра­разузнавачът е категори­чен, че никога никой не се е подигравал на петричката пророчица, нито са я „гони­ли“ или заплашвали от Дър­жавна сигурност. „Но Ванга не е имала досие, нито лич­но дело, нито е подписвала документи, отчети или да е получавала пари за това“, категоричен е Асенов.

Според негови колеги Ванга е била вербувана от окръжното управление на МВР – Благоевград. Рабо­тила е с Първо главно и с Второ главно управление на ДС. Тоест с разузнавателна информация, но и с контра­разузнаването, защото мно­го чужденци и дипломати са отивали при нея. „Кога­то на приятелска основа е правила това, тя е работила за България. Било е просто една психоза тогава. И тя е трябвало да ги наблюдава, да ги контролира и тази ин­формация да я предава на органите. Тя е работила мно­го честно и коректно с орга­ните. В онези години имаше много чужди агенти, които непрекъснато пътуваха към района на Петрич, даже и жените си ги ползваха в раз­узнавателните операции за събиране на визуална ин­формация. И мотивът им е бил, че и те уж са били при баба Ванга. Освен това мно­го гърци я посещаваха. И сърби“, смята контраразуз­навачът ни. По тази линия Ванга е била използвана като наводчик за информа­ция за разузнавателните служби към Първо главно управление. „Наводчик зна­чи да дава информация за чужденци, които предста­вляват интерес за вербовка от наша страна. Ходили са често военните аташета. Из­общо целият регион там, в Югозападна България, беше набъкан със секретни воен­ни поделения. Имало е едно мероприятие „Звезда“. Това са били точно бандитските години тогава. Под бандит­ски години се разбира от 1949 до 1954 година. Кога­то гърците са прехвърляли горяни на наша територия. Това мероприятие „Звез­да“ е било разработено към Първо главно управление. Значи оттук са били вербу­вани агенти политимигран­ти, връщани са на гръцка територия, защото са гър­ци и си знаят гръцки език, снабдявали са ги с оръжие, с пари, с легенди и т.н. То­гава е започнала да работи баба Ванга. Архивът на ДС в комисията по досиетата описва безпощадните факти – агентите на врага създа­ват цели нелегални групи с устави и псевдоними. Снаб­дяват ги с пишещи машини, лозунги, оръжие. През 1975 действат 24 промакедонски организации, които съби­рат членски внос и полагат клетва за борба с България. ДС разкрива плановете им в подробности – как точно ще превземат управленията на МВР, пощата и военните поделения. Бизнес шпиона­жът се интересува какви са дълговете на България към други страни, стабилен ли е левът, какви са заплатите, какъв е износът ни към Съ­ветския съюз и как ще рабо­ти българската икономика в условията на война. Има ли съветски войски в България, къде са дислоцирани бъл­гарските, как са въоръжени, къде има летища и складо­ве. Какви са персоналните задачи на всеки военен и… възможно ли е да окупира­ме Югославия? В тези усло­вия домът на Ванга е бил кошер за събиране на мед“, обяснява и колега на Асе­нов, пожелал анонимност.

Според агентите ни е има­ло опасност тя да бъде от­влечена в бивша Югославия. Проблемът идвал от факта, че пророчицата е родена и израснала в град Струмица, който днес е в Македония, но през рождената й 1911 г. е бил в пределите на Бълга­рия. Променливата граница дава основание на някои да я смятат за македонка и днес.

„И точно когато малкият й брат Васил умира в Маке­дония, Ванга не я пускат на погребението му“, разказа преди време пред вестника и Атидже Демирева, придру­жителка на Ванга. – Идвам тука и тя плаче. „Че защо плачеш?“ „Ех, Атидже, знаеш ли, обадиха се, че брат ми е починал в Струмица. Искам да ида на погребението, ама нема да ме пуснат мене.“ Тя тука си имаше бодигардо­ве, които я пазеха. И е била на положение и всички я уважаваха. „Ама требва да питам началника.“ Тогава Васко Инджов беше. И аз й викам така: „Лельо Ванге, ако искаш, питай, но няма да настояваш, защото теб мо­гат да те откраднат нанекъ­де“. Можело е да я отвлекат. И „шефовете й“ не я пускат. Забраняват й да отиде на по­гребението на брат си. Сама­та Ванга много дълго време страда от това.

В едно от интервютата си пророчицата обяснява, че започва да пророкува през пролетта на 1941 г. Това все пак става, преди да се появи ДС. Дарбата й се отключва непосредствено преди Вер­махтът да нахлуе с танковете си в Юго­славия, къ­дето тя жи­вее тогава. Тя често е спомена­вала, че то­гава видя­ла конник, който й ка­зал, че за­почва вой­на, а тя ще трябва да пророкува на хората, за да обле­кчи участта им. Ванга тай­ничко е споделяла, че кон­никът е Христовият апостол свети Йоан. Вече е известен факт и сътрудничеството на пророчицата с българските специални служби, както и това, че домът й е бил обо­рудван с микрофони, за да се следят разговорите. Това наистина не е тайна, а и ня­маше как да бъде другояче в онази епоха на тотален кон­трол.

„Така българските служби са следили кой какво пита и са могли да вли­яят на поли­тици, разкри­вайки техни тайни“, смятат и руските екс­перти във фил­ма за Ванга, излъчван по руска телеви­зия.

ПОКОЙНИЯТ ПЕ­ТЪР БАКОВ: НА ВАНГЕЛИЯ НЕ Й ПУКАШЕ ОТ ДС!

– Страхува­ше ли се от ДС Ванга, г-н Ба­ков?

– Не, не и не! Тя не знаеше що е страх. Абе, тя разго­варя с мърт­вите. Какъв страх, бе. Ние се плашим от тех. От ДС може да се е плашила? Ич не й пукаше на джанката, да знаеш, от ДС! Знаеше, че е заредена с бръмбари отвсе­къде. Ами подслушваха я тия непрекъснато. Изменяха и думите й. Уж тоя политик такъв, уж тоя онакъв. В сми­съл технически! Слушали са я с подслушване в къщата. Аз го знам това.

– От службите казват, че така са помагали и на нея, за да не се уморява и да разказва след това какво е видяла. От службите казват, че дори е имала псевдоним, знаете ли дали това е Стру­мска, както се твърди?

– Еднаж да ти кажа, Ванге­лия ми се обажда по телефо­на и казва: Пеше, Пеше, да знаеш, тия ме правят служи­тел на ДС с име Струмска. Какви са тия лонгури, бе! Ду­шата ми извадиа. Заплашват ме, че ще ме отровят, ако не говорим какво искат они. Аз да ги… тия! А тя не е говори­ла пред ДС никога за никого. Никога! Стига петниха жена­та, бе! Каква Струмска съм аз, вика, бе! Аз съм Вангелия Пандева Гущерова! Не Струм­ска! Тя не е била никога агент на ДС и ги нямаше за нищо тия посерковци, които благо­дарение на нея искаха да пра­вят кариера! Аз съм Петър Баков! Да дойдат и мен да ме питат, ще им дам аз.

Лили Ангелова

Вестник “ Топ Преса “

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене