Почистиха Пирин планина от 4 тона боклуци

Юбилейното двадесето почистване, организирано от екологично сдружение „За Земята”, бе направено в Национален парк „Пирин”. Инициативата привлече 120 участници, които в продължение на 9 дни събраха общо около 4 тона отпадъци, които са свалени до сепариращи инсталации в регионалните депа в региона.

Доброволците чистиха в района на хижа „Яне Сандански”, хижа „Синаница”, заслон „Спано поле” и хижа „Вихрен”.

“Двадесет години след първото почистване в Национален парк Пирин отпадъците не свършват. На някои места количествата намаляват, но винаги изскача някое добре скрито сметище, което ни изумява със съдържанието си. И тази година събрахме антики от 60те и 70 те години – бутилки, консерви, батерии и други – заровени незаконно около хижите”, коментира Драгомира Раева от сдружението.

С годините боклукът, който доброволците събират, се променя. Днес доминират опаковките от храни, пластмасовите бутилки, чашки, чинии, бъркалки за еднократна употреба, фасове, остатъци от ремонтни дейности, като изолация, стари дограми. По пътеките най-често срещаният боклук са мокрите кърпички. Доброволците установиха, че повечето хора не знаят, че този продукт не се разгражда, тъй като съдържа изкуствени влакна, а не хартиени.

Участниците са притеснени от масовата практиката да се горят пластмасови отпадъци в печките и навън в близост до хижите. Това води до замърсяване на въздуха и изхвърляне на токсична пепел, което е недопустимо. Чистачите с разочарование установиха, че на много хижи продължава и изхвърлянето на отпадъците в близко дере.

Тревожно е и изливането на отпадни води от тоалетните при хижите директно сред природата, без те да бъдат третирани. От „За Земята” алармират, че така се замърсяват чисти планински водоизточници, които стигат до населените места.

Кампанията “Боклукът – в раницата!” продължава за чисти и съхранени планини в България.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене