Пътят до античния град Хераклея Синтика става държавна собственост по предложение на петричкия кмет Димитър Бръчков

Пътната отсечка, която води до античния град Хераклея Синтика сменя собствеността си и от публична общинска собственост става публично държавна собственост. Предложението е на петричкият кмет Димитър Бръчков, и ще бъде разгледано на предстоящата сесия на местния мини парламент. Пътят, който в момента е в изключително лошо състояние ще бъде направен със средства, отпуснати от държавната хазна, тъй като античния град Хераклея Синтика е с национално значение.

Той е включен в списъка на 100-те национални паметници на културата, обявен в Държавен вестник в броя си от 1965 година. В брой 32, сегашният археологически обект фигурира с името си „Градище“-Античен град, “Петра“, на два километра източно от село Мулетарово, днешното село Рупите.

Промяната на собствеността на пътя от общинска в държавна публична собственост ще има положителен ефект не само върху финансирането му, но и отпускането на допълнителни средства от държавата за бъдещите разкопки на територията на античния град Хераклея Синтика.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене