Със 104 по-малко ученици стартира учебната 2018/19 година в Петричка община, записаните са 409

Със 104, са по –малко учениците, които тръгват на училище през настоящата 2018/19 година. Броят на записаните първокласници общо за община Петрич са 409 ученици, което сравнено с предходната година е по-малко с 104 деца, информираха от дирекция „Образование и култура“ при Общинска администрация.

Според директорът на дирекция „Образование“ Нина Попова в две от основните училища, в селата Кулата и Беласица, е обявен нулев прием. Това са ОУ „Христо Ботев“в село Беласица, където няма записан първолак, и ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ село Кулата, което училище също не е обявило прием на ученици.

В две от училищата, в селата Кулата и Михнево учениците ще учат в слети паралелки. Заради намаления брой ученици в 9 от общо 16 паралелки децата ще бъдат под минималния брой, който по норматив трябва да са 16 за първи до четвърти клас и 18 ученици за пети до осми клас. Трето основно училище с директор Цонко Манчев ще посрещнат новата учебна година с обновена сграда. Санирана и обновена ще е и сградата на СУ „Никола Вапцаров“ в Петрич.

Венко Стефанов

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене