Невиждан феномен, черешите в Кюстендилско разцъфнаха

На невиждан феномен се натъкнаха кюстендилци в началото на месец септември.

Голяма част от черешите в региона разцъфнаха, въпреки, че преди около два месеца приключи беритбата на плодовете в региона.

Такъв е и случаят със семейство от кюстендилското село Граница, което от няколко дни се радва на разцъфнала череша в двора на къщата им. „Ако се задържи така времето като нищо ще берем череши през октомври“, казват с усмивка кюстендилци.

Според местни агрономи обаче явлението се дължи предимно на топлото време, което е спомогнало за развиването на плодни пъпки по дърветата.

„Черешите обичат топлото и сухо време. Най-вероятно заради това и сега се наблюдава цъфтеж. Едва ли ще може да говорим за втора реколта от череши, тъй като очакваното застудяване през следващия месец ще доведе до окапване на оформилия се плод. За момента не можем и да кажем дали това ще повлияе на реколтата от череши през следващата година“, коментират агрономи от Кюстендилско.

По техни думи черешовите сортове цъфтят обикновено през месец април, като зреенето на плодовете започва към края на май и приключва през месец юли.

През тази година заради свръх производството на череши в Кюстендилско, голяма част от плодовете останаха по дърветата. Основната причина за това беше и липсата на пазар.

„Чува ли сме, че ако по това време цъфне дръвче ни очаква люта и тежка зима. Дано не е така, но природата си казва своето. Преди няколко години по това време цъфна люляк и да не ви казвам каква тежка зима беше“, разказва и 78-годишната баба Иванка от кюстендилското село Багренци. По нейни думи, най-вероятно през следващата година няма да има добра реколта от череши. „Винаги годините се редуват, ако една е силна, то на другата няма почти нищо“, обяснява още възрастната жена.

/монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене