Рибново открива обновено читалище с фестивал

Фолклорен фестивал в гърменското село Рибново ще се проведе в Деня на европейското сътрудничество. Събитието ще е на 21 септември, като началото му е в 10.00 часа пред сградата на читалището. На сцената ще се качат фолклорни групи от България и Македония. Ще бъде представен фолклорът на двата трансгранични региона чрез музика, танци и  пресъздаване на традиционни обичаи. Ще бъде открито и реновираното Народно читалище „Изгрев-1956 г.“ в Рибново, където ще се представи етнографска изложба. Всеки може да стане част от магията на фестивала, да се върне във времето и да се потопи в красивите фолклорни традиции и обичаи.

Селото вече има модерно читалище, след като община Гърмен спечели проект за развитие на туризма заедно с македонската община Босилово по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ”България – Македония“.

Партньор и водеща организация бе македонската община. Целта на проекта е повишаване на туристическия потенциал на региона чрез сътрудничество и инициативи за опазване и устойчиво използване на природното и културното наследство.

В читалището в гърменското село се направи пълна промяна на интериора на сградата, промени се предназначението на едно от помещенията от  склад в зала, обединиха се помещения за обособяване на модерна изложбена зала, изградиха се навес, бетонова площадка със стълбище за достъп до дворното пространство на читалището, извърши се топлоизолация на приземен етаж, подмени се дограмата с PVC профили и стъклопакет. Проектът за ремонта на сградата в Рибново е на стойност 182 000 евро.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене