Прецедентна командировка: Благоевградският съдия Росен Василев изненадващо „изстрелян“ на работа във ВАС

_thumb

Благоевградският окръжен съдия Росен Василев от вчера започна работа във Върховния административен съд. магистратът е командирован по настояване на председателя на съда Георги Колев, който е отправил писмено искане до шефката на Окръжен съд Катя Бельова. Росен Василев ще правораздава в шесто отделение на ВАС, което гледа предимно актове на Висшия съдебен съвет.  Командировката му е безсрочна и ще продължи до назначаването на съдия на вакантното място. Заминаването на Росен Василев във ВАС определено предизвика изненада сред повечето бла­гоевградски съдии, тъй като магистратът има богат опит по граждански, но не и по адми­нистративни дела. Според тях това е прецедент, тъй като досега не е имало случай, при който граждански съдия да отиде по този начин във ВАС.

Справката в регистъра за командироване на съдиите на ВАС показа, че досега коман­дированите са само админис­тративни съдии. По този начин през октомври миналата годи­на бе изтеглена шефката на Административен съд – Бла­гоевград Василка Шаламанова, която впоследствие зае свободния щат. От друга стра­на, Росен Василев има 30-годишен стаж като съдия и из­стрелването му във ВАС само по себе си е оценка за висо­ките му професионални качес­тва.

Пред свои по-млади коле­ги 56-годишният магистрат е споделял, че има интерес към административните дела. Припомняме, че той беше за­местник на предишния пред­седател на Окръжен съд – Бла­гоевград Красимир Аршинков.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене