„Без такса в детските градини“ – кампанията продължава

„Инвестицията в предучилищното образование е най-възвръщаемата. Всяко правителство, всяка власт, която мисли за бъдещето на нацията, би следвало да прегърне каузата за отпадане на таксите в детските градини, включително и когато става дума за отпускане на допълнителни финансови средства“. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на първото заседание на експертната междуведомствена работна група, организирана като продължение на кампанията „Без такса в детските градини“, която общественият защитник символично стартира на 1 юни т.г. с цел осигуряване на равен достъп до качествено образование и грижа за децата чрез стимулиране на национално отговорни политики в тази насока.

Целта на кампанията е осигуряване на равен достъп до качествено образование и грижа за децата. В работната среща, която се проведе на 23 август във ведомството на обществения защитник, участваха експерти от Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, Агенция за защита на детето, както и представители на неправителствените организации от Тръст за социална алтернатива, Център „Амалипе“, Национална мрежа за децата, Асоциация Родители, „Свят без граници“, Сдружение „Нов път“ – Враца.

На срещата бяха представени изследвания на Тръст за социална алтернатива върху проблеми, свързани с посещаемостта на детските градини и проблеми пред родителите и институции. Обсъдиха се бъдещи стъпки на кампанията и очаквани резултати. Следваща среща работната група се планира през втората половина на септември.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене