Разследването срещу Христина Дамянова влиза в прокуратурата

Разследването срещу из­мамницата с бързите кре­дити Христина Дамянова от Гоце Делчев до дни влиза в прокуратурата.

Това съобщиха от РУ – Гоце Делчев, където върви пър­воначалното разследване и събирането на доказател­ствените материали за из­вършеното от нея престъ­пление, квалифицирано в особено големи финансови размери.

Дали Дамянова сама е действала в измамната схе­ма, или е имала помагачи и такива, с които е деляла па­рите, изтеглени от жертвите, също е в процес на разслед­ване.

Вчера в РУ – Гоце Делчев, срещу Христина Дамянова са постъпили още четири жалби на хора от гърменско­то село Огняново, теглили за нея бързи кредити и съответ­но й предали сумите с триви­алното обещание, че тя ще ги погаси като основната цел на схемата й била да отчита повече клиенти за да бъде номинирана за кредитен ин­спектор № 1 за 2018 година, на база, което да получи от централата на „Сити Кеш“ в София безплатна екскурзия в Дубай и висок процент финансови бонуси, които се изчислявали в края на годи­ната на база сумите, изтег­лени от вербуваните от нея клиенти.

До дни се очакват да бъдат получени поисканите от раз­следващите справки от цен­тралата на „Сити Кеш“, както и от другите кредитни инсти­туции за бързи кредити, за които Дамянова е осигуря­вала по измамната схема клиенти, след което веднага случаят ще бъде предаден на прокуратурата.

Запознати коментираха, че случаят освен от полици­ята се следи и от прокура­турата по раз­пореждане на главния про­курор Сотир Цацаров, кой­то също е уве­домен за из­мамата в Гоце Делчев.

Както разка­заха десетките измамени от Дамянова ней­ни работнички в управлява­ния от нея ши­вашки цех, че уговорката с тях била те да теглят бързи кредити, а тя като техен кре­дитен консултант и работода­тел да ги погасява.

Обещавала, че няма да харчи прибираните в касата на офиса й от нея изтеглени суми от кредитите им и при изтичане на срока от 15 дни до 1 месец ще връща същите пари за погасяване, тъй като в тези срокове не се начисля­вали лихви и хората няма да бъдат ощетявани.

Това обаче не се е случило.

Дамянова вместо обеща­ната финансова въртележка с парите на зарибените от нея кредити получатели, кои­то не са ползвали и за ден дори тези пари, се оказало, че ги е харчила и в послед­ствие непогасените немалки суми, които набъбнали и с лихви, кредитните институ­ции започнали да притискат жертвите на Дамянова с нас­тояване да погасяват.

В момента кредитните ин­спектори звънят на жертви­те на Дамянова по няколко пъти на ден и ги заплашват със съд, а ужилените от Хрис­тина Дамянова се увелича­ват с всеки изминал ден.

С всеки изминал ден и напрежението между Дамя­нова и потърпевшите също расте, което стана причина преди няколко дни да се стигне и до бой на пл. „Маке­дония“ в Гоце Делчев между работодателката и една от ужилените жени.

От вчера жертвите на Да­мянова с постъпилите още четири жалби на хора от гърменското село Огняново се увеличиха с още четири. Те са теглили кредити и са ги предали, както останали­те потърпевши, в размер от 400 до 800, които с високите лихви вече надхвърлят 1000 лева за всеки от тях по отдел­но.

„И да звънят и да ни за­плашват нямаме пари да по­гасяваме парите, които дадо­хме на Христина, ние всички сме бедни и безработни хора, едвам свързваме двата края, а и не сме ползвали тези пари, защото ги дадохме ди­ректно на нея. Трупаме само нерви и болести, за нас това са много пари“, твърдят но­вите четирима измамени от Огняново. Те споделиха, че тяхна близка, която е теглила също бърз кредит за Дамя­нова, е на смъртно легло.

Здравословното състояние на младата жена се влошило след като започнали обажда­нията от кредитните къщи да връща парите.

Самата Христина Дамяно­ва пък призна, че е фалши­фицирала четири кредита, които поема и ще погаси. По случая от централата на „Сити Кеш“ освен разследва­не са образували и дело сре­щу нея.

От няколко дни Дамянова и съпругът и всеки ден пъ­туват за Гърция да събират картофи срещу надници от по 30 евро, но дали с тези пари ще погасяват кредитите на измамените, никой не може да гарантира.

Двамата в понеделник и петък продават и ракия на гоцеделчевския пазар, съоб­щават ужилени жертви, кои­то признават, че всеки ден я преследват с молба да покрие час по напред кредитите, за да спрат от кредит­ните къщи да ги за­плашват и притесня­ват.

„Повече от месец нямаме мира в се­мействата си. Стигна­ли сме до скандали с децата и мъжете ни тъй като много от нас не казахме на близките си в какъв капан ни е вкарала работодателката ни. Нямаме и работа, защото тя лично си даде машини­те от цеха и го закри, за да покрие с тях задълженията си към друг неин кредито­получател, на който също не е погасявала кредита и за една година лихвите са го ут­роили“, коментират бившите вече работнички на Христина Дамянова, която не крие, че ги е принуждавала да теглят кредитите за нея, ако искат да са на работа.

Вчера в РУ – Гоце Делчев, е постъпила и жалба от жена, на която Дамянова дължи 500 лева заплати. Тя викала въпросната жена да работи при нея извън работно вре­ме тъй като имало много работа. Почти никоя от ра­ботещите във въпросният шивашки цех на Дамянова, който просъществувал около 6 месеца, не е била на трудов договор,работили на уговор­ка за по 3 лева на час и въ­просният шивашки цех е ра­ботел на черно с вземана на ишлеме продукция от цехове в Петрич и Сатовча, които са работили за Гърция.

Тъй като случаят стана известен както в Гоцедел­чевско, така и в страната, обществото настоява за открит процес и незабавни проверки от НАП и другите отговорни институции. Спо­ред предварителните разче­ти, измамените от Христина Дамянова са над 100 души, като в тях има и цели семей­ства и фамилии. Завлечените пък кредити надхвърлят 100 000 лева.

Потърпевшите настояват да бъде наложена забрана на Дамянова да напуска стра­ната. Самата тя издирвала нейна съдружничка в схема­та, с която заедно са принуж­давали шивачките да теглят кредитите, която е избягала в Англия. Същата била с фа­милия Касапова и е работила като мениджър в цеха на Да­мянова.

„Касапова вече не ми вдига телефона, разбрахме се тя да замине да работи в Англия за да погасяваме кредитите, а аз да въртя тук работата в цеха, но тя не праща пари и всичко отиде по дяволите, в случат и аз се чувствам из­мамена от нея“, призна още Дамянова.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене