Председателят на КЕВР: Ще има поскъпване на газа от есента

До края на септември Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще излезе с решение с колко ще поскъпне цената на газа от 1 октомври. До 10 септември държавното дружество „Булгаргаз“ ще внесе искане за поскъпване с 15%. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след проведено заседание на регулатора, предаде БГНЕС.

„Дори и да не е с 15 на сто, със сигурност ще има увеличение на цената на природния газ, тъй като курсът на долара и цената на петрола на световните пазари са в момента в изключително неблагоприятно положение. А тези две компоненти участват във формирането на крайната цена на природния газ“, обясни Иванов. По закон комисията е задължена да увеличи цената, ако скокът на внасяния от Русия газ е над 5 на сто спрямо текущата цена на синьото гориво.

„Комисията ще направи всичко възможно, ако се стигне до очакваното увеличение, то да влезе от 1 октомври, когато е началото на отоплителния сезон. Не искам да си помислям, ако се стигне до увеличение на топлинната енергия от 1 януари, тъй като знаете за всички неудобства за абонатите. Но отново казвам, цената на газа не зависи от КЕВР, за разлика от цената на енергията, където имаме повече инструменти за въздействие“, добави Иванов.

Председателят на КЕВР съобщи още, че за евентуално намаление на цената на руския газ от началото на новия отоплителен сезон не може да се говори. Бъдещата корекция в посока „надолу“ е в резултат постигнатата договорка между „Газпром“ и Европейската комисия по антимонополното дело.

В началото на май Брюксел и Москва официално обявиха, че „затварят“ антимонополното дело, което се водеше в продължение на 6 години. Двете страни се договориха, че руският концерн ще направи отстъпки в цената за 7 европейски държави, в това число и България. Решението обаче все още не е публикувано в официалния вестник на ЕС. След обнародването решението до 10 седмици „Газпром“ е задължен да покани България за преговори по намаляването на цената на доставяното синьо гориво. „Може би има причини, заради които все още не публикувано решението“, коментира Иван Иванов.

РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АЧЕВ

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене