Съдят иманяри от Банско, Добринище и Краище

Окръжна прокуратура-Благоевград предаде на съд четирима иманяри, обвиняеми за незаконно търсене на археологически обекти, както и съхранението им в различни населени места.

На 11 май 2016 година обвиняемият М. Ч., в съучастие с И. Д. и П. В., с металотърсачи, кирки и лопати търсели антики в местността Миланица в землището на град Якоруда. За придвижването иманярите използвали лек автомобил „Тойота Ланд Круизер“.

Обвиняем по същото дело е и А. А., който в с. Краище, община Белица, незаконно държал тридесет и пет археологически обекта – обеци, мънисто, халка, монети, както и различни фрагменти от такива. Откритите у него културни ценности имали различни датировки – елинистическа епоха, късна античност, както и от по-късните периоди. Всички те не били идентифицирани и регистрирани по реда на Закона за културното наследство и съответната наредба на Министерство на културата. Съгласно изготвената на досъдебното производство съдебно-оценителна експертиза общата им стойност възлиза на 278,60 лева.

Археологически находки били открити у И. Д. и П. В., които също ги държали незаконно. Единият – в къща в гр. Банско и в лек автомобил, а другият – в жилище в Добринище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене