Благоевградски бизнесмен отглежда реколта за чудо и приказ в двор от 50 декара на вилата си (СНИМКИ)

Огромна тиква, която до узряването си ще стигне поне 30 кг, отгледа в двора на вилата си в с. Селище благоевградският бизнесмен и крупен собственик на имоти Валери Байрактарски, съобщава struma.bg

Близо до нея от едно коренче са се налели още 4 огромни плода, които до месец ще ударят общо тегло поне 100 кила. „Миналата година обрах първата реколта, но бяха само няколко тикви, при това не особено големи”, разказа Байрактарски.

Тъй като не си пада особено по яденето и в частност по тиквениците, Байрактара раздал всички плодове без един на приятели. От последната тиква опитал едно варено парче, харесало му и веднага наметкал в градината още няколко шепи семки. Въпреки че всеки ден ходи до вилата си, едва завчера Байрактарски осъзнал какви рекордьори се крият под листата в двора и го проумял чак когато жители на Селище му се обадили от собствената му вила да изкажат възхищението си от големината на тиквите и да го питат за тънкостите при отглеждането им.

„Оказа се, че съм станал местна земеделска знаменитост, щом хората от селото си направили специално екскурзия до бостана ми”, разказа през смях Байрактарски. На всички любопитни той признал, че посадил тикви, понеже искат най-малко грижи – никакво пръскане и единствено слънце и редовно поливане.

Вилата му в Байрактарската махала на Селище пък предлага в изобилие и двата фактора, тъй като преди 40 г. той успял да си направи чешма с каптаж от 40 метра и сега дори целият район да потъне в безводие, нейният чучур не пресъхва. Всъщност – до тази година.

След като 4 десетилетия чешмата за минута не останала суха, това лято за пръв път започнала да тече на пресекулки – 2-3 часа има вода, после още толкова няма. „Това е заради липсата на сняг, защото дъждът само се пързаля по повърхността на земята и половин час след спирането му всичко отново е сухо”, обяснява си бизнесменът, който наскоро се сетил за пророчеството на леля Ванга, че ще дойде време, когато човечеството ще затваря вода в буркани и тя ще стане по-скъпа от златото.


Освен тиквите, които са разпилени на островчета върху близо 50-декаровия парцел на вилата, Байрактара е посадил още по малко червени и сини домати, царевица и чушки. Тази част от продукцията му това лято е сериозно съсипана от буболечки и птици, но пък десетината орехови дървета и няколкото ябълки са отрупани с плод и се чака сериозна реколта.

Въпреки че има над 30 имота в Югозападна България, бизнесменът е категоричен, че този в Селище му е любимият, и за последната година станал предпочетен и от внуците му.

Сега най-големият – бъдещият шестокласник Валери, се е зарекъл веднага щом се върне от морето, да юрне дядо си да направят основен ремонт на вилата, която не е пипана от няколко десетилетия. Младежът вече се е договорил с дядото сам да избере плочките и строителните материали от семейните складове и сам да проектира стаите вътре. Байрактарски-старши пък е хвърлил око на старата къща, в която някога живял заедно с родителите си – с камината в нея планира да я превърне в страхотна механа.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене