Бареков: Предсрочен вот до 2-3 месеца

Бареков

Ясно е, че България без цензура и нашите партньори сме непреодолим фактор в българската политика. Това каза лидерът на България без цензура Николай Бареков на пресконференция в централата на партията, съобщава БГНЕС.

След тези избори аз живея трети живот – възкръснах веднъж след бТВ, веднъж след Костинброд и трети път днес. Народът реши тази вечер да съм тук пред вас и да си говорим, заяви лидерът на ББЦ. Няма да се посрамя и казвам: Поздравявам ГЕРБ, избирателите на ГЕРБ и Бойко Борисов, заяви още Бареков.

Той се обяви за предсрочен вот до 2-3 месец и диалог между партиите. Искаме четирите партии, които показахме, че ни има на тези избори, да седнем, да направим план за излизане от кризата, за предсрочни парламентарни избори, за служебно правителство, което да бъде направено в консенсус, да бъде подкрепено от г-н Плевнелиев и да отиваме на парламентарни избори. Нова зима „Орешарски-Местан-Станишев“ е падение, каза Николай Бареков.

Трябва да изработим и национален консенсус какви приоритети трябва да има България. За мен това е социалната политика, заяви още Бареков.

Държавата е в тежка ситуация, днес много хора се превърнаха в политически трупове, в т.ч. г-н Орешарски. Появи се нова политическа партия и вече сме незаобиколим фактор в политиката, смята новият политик. Ние сме европейци центристи. Тези дни ще вземем решение накъде да се насочим, към кои групи в ЕП, посочи Бареков като предварително съобщи поздравленията, които е получил от различни политически сили в Брюксел.

За възможните коалиции той коментира така: Тук няма да влизаме в коалиции с г-н Станишев, нито с г-н Пеевски – така че не са много опциите пред нас. За мен Станишев отдавна трябваше да си ходи. БСП направи безобразна кампания за тези избори. Бареков потвърди, че очаква оставката на Сергей Станишев от партийния му пост у нас. И тъй като БСП направиха грешен ход ГЕРБ заслужено спечели. Ще имаме тежки разговори с ГЕРБ, каза Бареков и постави като условие те да подкрепят закона „Чисти ръце“, иницииран от „България без цензура“. Според него партията му и ГЕРБ се разминават за важността на социалната политика, но е готов на диалог с тях, под светлината на прожекторите, без задкулисни игри. И то по темите за излизане от кризата, за пътя от служебно правителство към предсрочни избори. Дори назова месеца на тези избори – октомври т.г.. Протестите се изчерпаха, към предсрочните избори ще вървим с диалог, отсече той.

В изявлението на Бареков се намеси и неговият партньор от ВМРО Красимир Каракачанов, който каза, че нищо конструктивно като идея не е чул днес от г-н Бойко Борисов. В отговор на въпрос на медия Бареков отбеляза, че на маса за разговори с ДПС ще седнат, за да им поискат оставката от това правителство.

Г-н Станишев и г-н Орешарски нямат право да излъчват наш еврокомисар. Тук трябва да бъде чута думата на всички партии – и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС, и на …Бареков, подчерта лидерът на „България без цензура“. Той потвърди, че пред него стои като опция да се откаже от мястото си на евродепутат, но засега ще го запази.

Накрая на брифинга Николай Бареков се конкретизира относно визията за евентуалния служебен премиер и посочи името на вицепрезидента Маргарита Попова. Тя е изключителен педант в правото и може да бъде служебния премиер, който да ни преведе до предсрочните избори. Тя е човекът, който може да свърши тази работа, повтори Бареков.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене