Бивш съдия от Сандански точи половин милион ДДС

 На съд е предаден бившият председател на Районния съд в Сандански Илия Янев. Той е бил тартор на банда, която е източила над 650 хиляди лева чрез данъчни измами, твърди спецпрокуратурата.

Янев е действащ адвокат, когато е задържан преди две години при акция в Сандан­ски. Ченгетата тарашат на поразия циганските къщи в местната махала. Обискира­на е и къщата на лидера на ромската общност Тони Ан­гелов – Тенис, който също е отведен в полицията за раз­пит.

Обвинения са повдигнати година по късно – през ес­ента на 2017 година. Янев и още двама души са сочени за част от бандата. Бившият съдия е уличен като тартор на групировката, действала от октомври 2010 година до разкриването й. Тя се е зани­мавала с имотни далавери в цялата страна. Най-голяма част от схемите са извършва­ни в Сандански, Благоевград и София.

Имотният бос Янев и един от съучастниците му създа­ват фирма за търговия с раз­нообразни стоки. Основната дейност на дружеството била придобиване и отдаване под наем на имоти в Сандански и София.

След като започват да пече­лят, двамата съдружниците решават да не плащат ДДС. Извършват няколко фиктив­ни сделки и им се услажда. Концентрират се върху съз­даването на така наречените „кухи фирми“.

По инициатива на адвокат Янев за кратко са регистри­рани над 10 такива фирми. Техните собственици и упра­вители са цигани, които сре­щу дребни възнаграждения се навивали да се включат в имотните схеми.

Бившият съдия лично е разпределял задачите на съ­заклятниците си. Решавал какви фирми да се регис­трират, кой да е пълномощ­ник, кой да бъде вербуван за собственик и кога да бъде за­крито дружеството.

Участниците си имали и строго определени функции. Единият получавал задачите от Янев и казвал на счето­водителите как да оформят фактурите. Янев давал съве­ти какви услуги да предлага фирмата, като следял изкъсо и трудовите договори, които се издавали от името на фир­мите „бушони“.

Друг член на бандата ескор­тирал поставените лица до определени нотариуси. Там се извършвала заверка на документите, чрез които се придобивали кухите фирми. Пред нотариуси са подпис­вани и документи, с които се е симулирала търговска дейност. След това аверите на Янев придружавали поста­вените лица и до банки. Там помагали на неграмотните цигани да си откриват смет­ки и да попълват документи­те за преводи. За това вербу­ваните цигани получавали по 40-50 лева.

От прокуратурата са събра­ли документи, които доказ­ват измамите. Те са свърза­ни с адвокат Янев, твърди обвинението. Адвокатът бе председател на съда в Сан­дански допреди 15 години. Срещу него имаше десетки оплаквания на хора, свърза­ни с имотни дела. Преместен бе в Тополовград, а след това бе освободен и започна адво­катска практика.

„Ня­мам друг бизнес освен адво­кат­ската прак­тика и не зная за какво ДДС и за какви имоти става въпрос“, заяви след ар­еста си Илия Янев.

Тома Харизанов

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене