Съмнения за чума в Сандански, опразниха пазара с животни

Над 20 фермери са били изгонени от животинския пазар в Сандански, находящ се в кв. “Смилово”. Причината е проверка за удостоверяване, че животните не боледуват от заразната болест чума. Това съобщи животновъдът Страхил Стоянов от Сандански, който отглежда 15 овце и 9 кози. Проверката е проведена съвместно от служители от РУП и ветеринарни инспектори. Фермерите са били призовани да изведат доброволно животните заради опасността от епидемията, за да не бъдат санкционирани.

Пазарът е започнал работа в 7.00 ч. сутринта вчера и след 8.30 ч. всички животновъди са били принудени да качат стоката си в колите и да я прибират в кошарите.

“Десетки живеещи в близост до животинския пазар все пак са успели да купят агне или яре – разказа Стоянов. – Прибрах животните – 6 агнета и 5 ярета, и ги качих на ремаркето. Вместо да изкарам 1000 лева, не успях да продам нито едно животно”, ядосва се той. Живо агне е  продавано на цена от 6.00 лева килограма, ярето е с лев надолу. От лош ден се оплака и живеещият на метри от животинския пазар Иван Костов. Той не успял да купи агне, а смятал да събере фамилията си на печено за празника Света Богородица на 15 август.

“Всяка година купувам агне от пазара, тази пропуснах поради това, че животновъдите бяха изгонени. Към 9.00 ч. нямаше нито едно животно на пазара. Сега ще трябва да обиколя няколко овчари, за да купя. Не разбирам тази политика на държавата. Вместо да купуваме българската стока, произведена от местните животновъди, ни карат да купуваме вносната в големите търговски вериги”, жалва се Костов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене