Опасно море до септември! Ями и мъртво течение потапят за секунди

Морето през последните дни е изключително опасно. Само през уикенда жертвите по Българското Черноморие са близо 10. Повече от 20 са инцидентите на Северния плаж в Бургас само за ден. Причината е, че през август се появява мъртво вълнение, при което водни маси се придвижват по посока от брега към морето под формата на подводно течение. Морето изглежда спокойно, което заблуждава летовниците. Въпреки предупрежденията и указанията на спасителите, всяка година мъртвото вълнение взема жертви. Според спасителите до началото на септември трябва да сме нащрек.

„Най-опасното е, когато има така нареченият вятър мелтем. Това е две в едно – голямо вълнение, комбинирано с мъртво течение. Вчера наблюдавахме това явление. Вълнението стигна до 5-6 бала. По този начин се образуват коварни дънни ями и течения“, заяви  старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев, който има над 20-годишен стаж във водното спасяване.

По думите му мъртвото вълнение е с голяма сила – повлича човека навътре. „Летовниците обаче си мислят, че след като няма големи вълни, морето е спокойно. Това не е така. Всяко едно влизане може да завърши с трагичен инцидент. Понякога заради теченията водата е по-мътна и не се забелязват опасностите. Когато човек влезе в морето, така може да го удари вълнението, че да го забие в пясъка, да си счупи врата и да загине“, предупреждава Петър Русев.

Той обясни, че плажуващите не се вслушват в съветите на спасителите, а всеки, който е дошъл на море, си мисли, че на него няма да му се случи нищо лошо. „Не ни вярват, съмняват се в нашите думи. Питат ни откъде сме знаели ние, че има мъртво вълнение. На нас обаче това ни е работата. Всяка сутрин, преди да започнем работа, обхождаме всеки един сантиметър, за да видим къде има дънни ями, къде се крият опасностите. Ако хората са на неохраняем плаж, могат по вятъра да се ориентират. Северните ветрове например са най-опасни. Това показва, че започва ветрова вълна, която издълбава дъното. Коварните ями буквално се превръщат в капан. Чуваме ли го по прогнозата, означава, че нищо добро не ни чака. Южният вятър е точно обратното – събаря вълнението и морето започва да се успокоява. Старите рибари и спасителите се ориентираме и по друг фактор – птиците. Ако чайките и гларусите кацат сред вълните, морето ще се оправя. Надявам се утре да е по-спокойно. Но това не трябва да успокоява летовниците, защото през следващите дни отново може да се появи. Първият солуган започна тази година на Илинден – 2 август . Продължи до 6-и, следващите два дни беше спокойно, но ето че отново започна. До началото на септември трябва да сме нащрек. През 2016 г. мъртвото вълнение беше 40 дни. Започна на 20 юли и беше до 2 септември“, каза още спасителят с дългогодишен стаж.

 

 

/Флагман

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене