Поетът о.з. офицер Васил Георгиев за „Благоевградска ВЕСТ“, Никола Вапцаров, екипа на кмета Камбитов и чистотата…

 Случайно се срещаме с Васил Георгиев, подавам му новият брой на „Благоевградска ВЕСТ“. Той реши да сподели нещо с вас, нашите читатели.

– Малко са областните градо­ве, които да имат местен вестник. Благоевград, лю­бимият ми град си има своя вестник „Благоевградска ВЕСТ“. Всеки търси да си го взе­ме по будките и книжарниците, за да може да види най-актуалните неща за окръга. Благодарение на този вестник се дава трибуна на изявени писатели, поети, бизнесме­ни, лекари и из­вестни личности, за да може те да споделят своите виждания за вре­мето, в което жи­веем. Да споделят за проблемите и да търсят подкре­па от обществе­ността. Да можем да бъдем единни и заедно да реша­ваме проблемите и хората да бъдат добре.

Ето например вчера благоевград­ската обществе­ност отбеляза 76 години от разстре­ла на българският и световен поет Никола Вапцаров. Някои критици го обвиняват, че е работил с комунистическата пар­тия. Той никога не е бил член на партията. Неговата партия е оте­чеството – България, но тогава фашизма е извършвал масови из­требления на народи. Да вземем за пример евреите. Колко много евреи са изтребени в концлагери­те. Той твореца не може да стои настрана от това изтребление, затова участва в борбата. Иска да даде своя принос. В поезията му се казва: „Борбата е безмилостно жестока“. Борбата той я вижда като социална борба, борба за човека. Затова той и успокоява децата, като казва: „Не бойте се деца за утрешният ден“. Тук не се има в предвид буквално утре, а живота след 50 години пример­но. Светът върви напред и се раз­вива.

Благоевградската обществе­ност призна своя земляк от Пи­ринско и Банско. Светът го е при­знал. Преведен е на над 70 езика в над 100 държави. Точно защото поезията му е социална. Поезия за доброто, за вярата. Човек тряб­ва да има вяра в утрешният ден. Да бъде добър. Мога да кажа, че и сега още живота на хората не е добър. Има много бедни хора. Затова и поезията на Вапцаров се завръща. Тя ни учи да бъдем постоянни, търпеливи и да рабо­тим. Всеки да работи за себе си и държавата.

Аз написах стихотворение по този повод. То се казва „Духът на Вапцаров се завръща“. Много може да се говори за Вапцаров в положителна насока. Пожелавам на читателите на Благоевградска вест да не бъдат унили. Да бъдат горди. Затова защото имаме ос­нование да бъдем горди. Такива са били и нашите предци и ние не трябва да ги посрамим. Трудно е да бъдеш наследник на героичен народ. Трябва така да творим, че да даваме своята лепта за обще­ството.

Има хора мрънкачи, които само търсят от държавата да им даде. Не. Всеки сам трябва да си изво­юва своите блага и той да рабо­ти за държавата. Държавата това сме ние. Ние плащаме данък на общината, а кметът с тези сред­ства облагородява града.

Ето сега се прави ремонт на площада, а площадът е знаков за Благоевград. Той е емблемата. Виждам, че много добре се пра­ви.

Поздравления за добрата ра­бота на кмета Камбитов. Ние с нашите средства даваме принос да бъде подобрен града, в кой­то живеем. Затова защото ние не живеем сами тук. Град сме с три-четири университета. Има­ме международен университет – Американският университет. От над 40 страни има студенти тук. Ние трябва да бъдем образец.

Трябва да споделя своята тре­вога като поет, като офицер и гражданин на Благоевград, че не се грижим достатъчно за чисто­тата. Сега видях горе при болни­цата, застанало едно момиче и чопли семки плюейки по тротоара. Как може такова нещо. Книжка не трябва да се хвърля. Има кошчета навсякъде. Не трябва да се яде семки и да се плюе по улицата. За да бъде чисто самите ние трябва да го поддържаме чисто.

Не да чакаме някой да дойде да ни изчисти. Ча­кането е само от живот­ните. Животните чакат някой да им изчисти яс­лата. Човекът сам трябва да се грижи за чистотата и да не замърсява. Ни­кога не трябва да забра­вяме, че поведението е огледало. Със своето по­ведение всеки се оглеж­да в огледалото и показ­ва какъв е. Не е нужно аз да питам за този и онзи. Той със своето поведе­ние ми показва какъв е. Много хора също така не държат на своя вън­шен вид. Да бъдат спрет­нати, чисти и приятно облечени. Всички сме отговорни за всичко. За да бъде града ни на висо­та зависи от самите нас. Та да може като дойдат чужденци да видят един хубав град.

Поздравления на г-н Методи Байрактарски, един от знаковите жур­налисти в „Благоевград­ска ВЕСТ“, и на неговите колеги затова, че правят този вестник. Той е търсен по будките където се разпространява. Затова защо­то от него научаваме много ин­формация. Информация, която е ценна за нас.

Желая на всички да бъдем живи и здрави и активни в из­граждането на Благоевград. За да може да стане още по-модерен, още по-красив. Да бъде привле­кателен за туристите, които посе­щават нашият град.

Вестник “ Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене