Писателят Веселин Стаменов почете 74 години от рождението на Христо Калчев / СНИМКА

Българският Марио Пузо, писателят Веселин Стаменов почете 74 години от рождението на Христо Калчев в личната си фейсбук страница www.facebook.com/VeselinStamenovPisatel. Стаменов показа автограф от  своят колега и първи издател, а ние от Топ Преса ви показваме и какво написа той в поста си:

„Днес, 11 август, се навършват 74 години от рождението на писателя Христо Калчев. Автор е на поредицата „Вулгарни романи“, в който пресъздава живота на големите босове на организираната престъпност в България. В желанието си максимално реалистично да представи техните истории, писателят не спестява нецензурните изрази. Той озаглавява по този начин своята поредица, тъй като по неговите думи „журналистите сами биха дали това определение след време“. Интересен факт е, че голяма част от предположенията му за следващите жертви на организираната престъпност в крайна сметка се сбъдват.

Христо Калчев се ражда в София. От 1948 до 1953 г. баща му лежи в концлагера в Белене, а семейството му е изселено от столицата. Завършва английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като драматург в театрите в Русе и Пазарджик. До 1990 г. членува в Съюза на българските писатели. Води рубриката „Рубикон“ във вестник „Демокрация“. Бил е републикански шампион по фехтовка (сабя). Умира в съня си на 22 март 2006 г. Имах честта да го познавам и да работя с него. Той издаде първите ми книги. Не умира човекът оставил ни знание, което ще ползваме и след смъртта му. Безсмъртен си, Твое величество!“

Когато преди години Христо Калчев в книгите си – а след това и аз в моите – писахме за тайните отряди на МВР и изпълнението им на мокри поръчки, ни наричаха „жълти журналисти” и „фантазьори”. Когато още в романа си „Убий Путин” заявих, макар и в художествен образ, че държавата се управлява от службите и те контролират част от така наречения престъпен свят, ме сметнаха за поредния „лумпен”, който говори глупости, жаден за слава. Реалният лик на властта в България  отдавна е изцапан с кръв, просто платените медийни клакьори получаваха пари, за да не го осветляват…

Веселин Стаменов е вече утвърден писател, автор на вулгарни романи, журналист и издател по призвание. Човек, който за кратката си творческа биография успя да издаде 11 романа и едно документално журналистическо разследване. Бивш и настоящ главен редактор на редица медии, човек с тъмно и неразгадано минало и с много скандали зад гърба си. Успява да се внедри в творческото лоби на писателя Христо Калчев и така усвоява занаята и правото да продължи делото на бащата на вулгарните романи. Единственият Христо Калчев, който прогнозираше убийствата на мафията пред 90-те години на миналия век. Скандалните снимки на Стаменов с убития писател Георги Стоев, публикувани в Интернет, го забъркаха в интриги с творчеството му, още повече че известно време след това вестник „Шоу” публикува снимка на Стаменов рамо до рамо с външния министър на ресторант „Монтерей” – Виктор Вълков. Кратка, но съществена биография, заслужаваща внимание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене