Ще бъде издигната подпорна стена при свлачищата под Рилския манастир

Изграждането на подпорна стена при ската над с. Пастра по пътя Рила-Рилски манастир, където при валежи неизбежно се активизират свлачища, ще започне през септември т.г., казаха информирани. Средствата били осигурени. Все още не е ясно коя фирма ще е изпълнител на обекта. Първо ще трябва да се направи пълно почистване от падналите и струпани скали, пръст и дървета по трасето на 5 километра над с. Пастра. С изграждането на стената проблемът със свлачищата по пътя Рила- Рилски манастир ще се решат трайно, казват експертите.

Трасето към светата обител сега е проходимо, но с ограничения. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и и да се движат със скорост до 40 км/ч, тъй като в участък с дължина 250 метра движението се извършва в една лента.

Предстоят два големи празника – голяма Богородица, на 15 август, и Успение на св. Иван Рилски, на 18 август, когато към Рилската обител тръгват стотици автомобили, автобуси, хиляди миряни. Над Пастра придвижването ще е най-трудно. От полицията създават необходимата организация за движението.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене